ZDRAVO TELO

Narodna medicina: Ovaj začin je sveti biser indijske kuhinje

Indijski začin

Crna so, takođe poznata i kao Kala Namak i Sanchal, je posebna vrsta indijske vulkanske kamene soli.

Iako je tako nazivaju, ona zapravo nije crna. Ima ljubičastu boju i karakterističan miris sumpora, koji je vrlo sličan mirisu kuvanih jaja.

Dobija se iz vulkanskih područja Pakistana i Indije, a koristi se u indijskoj kuhinji kao začin, koji daje specifičan ukus salatama, zakuskama, čatnijima i drugim indijskim jelima, a vrlo često je i zamena za jaja.

Ovaj začin je takođe vrlo popularan u zapadnom svetu, posebno kod vegana i vegeterijanaca, i to ne bez razloga: veruje se da je crna so odličan izvor gvožđa, da podmlađuje organizam, poboljšava vid, kao i da je dobra protiv nadutosti, zatvora i gorušice, jer stimuliše rad probave.

Indijska medicna crnu so smatra za vrlo zdravu namirnicu, između ostalog i zato što, za razliku od obične soli, ne povećava nivo natrijuma u krvi, pa se preporučuje i onima koji pate od visokog pritiska.

(alternativa-za-vas.com)

Close