Nedostatak CINKA može da nanese veliku štetu vašem ORGANIZMU!

Advertisement

Ilustracija

Obratite pažnju na to da unosite dovoljno namirnica bogatih ovim mineralom jer je njegov deficit izrazito nepovoljan za celokupno zdravlje.

[adsenseyu6]

Cink je mineral, koji je neophodan za rad našeg organizma. On je metal i nalazi se u zemlji odakle ga uzimaju biljke, koje neorganske materije pretvaraju u organske. Iako u telu treba da bude vrlo malo, svega nekoliko grama, treba pripaziti kako bi njegov unos bio dovoljan.

Cink u organizmu podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca u koštanoj srži i sazrevanje takozvanih T-limfocita koji su važni u zaštiti organizma od brojnih patogenih klica.

Takođe, cink sprečava upale i suzbija viruse. Ljudi kojima hronično nedostaje cink skloniji su malignim bolestima jer cink ima svojstva antioksidansa pa preventivno deluje na pojavu raka.

Ovaj mineral potiče i bolju proizvodnju krvi, a to je vrlo važno za osobe obolele od karcinoma.

Cink uzrokuje i slabljenje imuniteta, a nedostatak cinka povezuje se i s rakom jajnika, dojke, pluća, creva, kože i leukemijom.

Nedostatak cinka uzrokuje pojavu belih mrljica na noktima, sklonosti čestim prehladama i infekcijama, suvu i grubu kožu, obilnu perut. Isto tako, nedostatak cinka u telu može uzrokovati i slabljenje ukusa ili mirisa, slab apetit, naglo mršavljenje, teško zarastanje rana, kožne iritacije, dermatitis, akne.

[adsenseyu1]

Poremećaj koncentracije i pamćenja, impotencija i neplodnost kod oba pola takođe su znakovi nedostatka cinka u organizmu.

Obogatite telo cinkom koji se nalazi u ovim namirnicama: jaja, meso (govedina, puretina), morski plodovi (školjke, rakovi, tunjevina), orašasti plodovi (bademi), grašak, pšenične klice, integralne žitarice, semenke bundeve, spanać, grašak.

(Skandalozno.rs, Izvor: prirodnilijek.com, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Nedostatak CINKA može da nanese veliku štetu vašem ORGANIZMU!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.