ZDRAVO TELO

Neki su i ŠTETNI: Pogledajte koje bi VITAMINE i SUPLEMENTE trebalo da uzimate, a koje da IZBEGAVATE

Ilustracija
foto-ilustracija: pixabay

Čini se kao jednostavan savet: Jedite povrće, vežbajte i, naravno, uzimajte vitamine. Ali, možda i nije sve tako jednostavno.

Naučnici decenijama bezuspešno pokušavaju da nađu relevantne dokaze da vitamini i dodaci u ishrani značajno doprinose zdravlju, a najnovija istraživanja su čak pokazala da neki vitamini mogu biti štetni.

Nekoliko njih se dovodi u vezu sa povećanjem broja obolelih od određenih vrsta raka, dok se za druge smatra da povećavaju opasnost od nastanka kamena u bubregu.

Veliko istraživanje, koje je juče objavljeno, međutim, pokazuje da se navika gutanja vitaminskih preparata u SAD nije značajnije menjala u poslednjih deset godina, uprkos novim saznanjima.

Pogledajte koje bi vitamine i suplemente trebalo da uzimate, a koje da izbegavate.

Multivitamini:

Preskočite ih – sve što vam je potrebno dobićete uravnoteženom ishranomDecenijama se smatralo da su multivitaminski preparati od ključnog značaja za opšte zdravstveno stanje: vitamin C jača imunuitet, vitamin A čuva vid, vitamin B daje energiju.

Pored toga što svih tih sastojaka ima u namirnicama koje jedete, studije ukazuju na to da unošenje prevelikih količina može da bude štetno. Velika studija objavljena 2011, u kojoj je tokom 25 godina učestvovalo oko 39.000 starijih žena, pokazala je da su žene koje duže uzimaju multivitaminske preparte izložene većoj opasnosti od smrti nego one koje ih nisu uzimale.

Vitamin D:

Uzimajte ga – jača kosti i nema ga u mnogo namirnica

Iako ga nema u većini namirnica, vitamin D je veoma važan sastojak koji jača kosti tako što doprinosi apsorpciji kalcijuma. Izlaganje sunčevoj svetlosti takođe pomaže organizmu da ga proizvede, ali zimi te svetlosti nema dovoljno.

Nekoliko novijih istraživanja pokazalo je da su ljudi koji su uzimali vitamin D u proseku živeli duže od onih koji nisu.

Antioksidansi:

Preskočite ih – preterano konzumiranje može da izazove određene vrsta raka
Vitamini A, C i E su antioksidansi koji se u različitim oblicima nalaze u mnogim vrstama voća, naročito u bobičastim plodovima, i povrća, i smatralo se da štite od raka.

Studije, međutim, pokazuju da preterano konzumiranje antioksidanasa može biti štetno. Muškarci pušači koji su redovno uzimali vitamin A češće su obolevali od raka pluća nego oni koji ga nisu pili. U studiji iz 2007, koja je analizirala nekoliko vrsta preparata antioksidanasa piše: „Primena beta karotina, vitamina A i vitamina E može da doprinese povećanju smrtnosti.“

Vitamin C:

Preskočite ga – verovatno vam neće pomoći da izlečite prehladu, bolje jedite citruse

Čitav niz istraživanja je pokazao da je pomama za vitaminom C – koju je izazvao hemičar Linus Poling 1970-tih godina kada je preporučio dnevni unos od oko 2.000 miligrama, a najmanje 200-250 miligrama dnevno – zapravo neosnovana i da vitamin C nimalo, ili gotovo nimalo ne doprinosi sprečavanju prehlade. Štaviše, preterane doze od 2.000 miligrama i više povećavaju rizik od kamena u bubregu.

Prema tome: trudite se da unosite vitamin C kroz ishranu. Jagode su veoma bogate ovim vitaminom!

Vitamin B3:

Preskočite ga – bolje jedite tunjevinu, cveklu i losos!

Godinama smo slušali da je vitamin B3 dobar za sve: od Alchajmerove bolesti do bolesti srca. Naučnici, međutim, odnedavno apeluju na lekare da ne preteruju kada prepisuju preparate ovog vitamina.
Sveobuhvatna studija iz 2014, u kojoj je učestvovalo više od 25.000 srčanih bolesnika, pokazala je da dugotrajno konzumiranje vitamina B3 kako bi se povećao nivo “dobrog”, HDL, holesterola, ne smanjuje učestalost infarkta, moždanog udara i smrti. Povrh svega, dugotrajni konzumenti suplemenata B3 češće su obolevali od infekcija, problema s jetrom i unutrašnjeg krvarenja nego oni koji su uzimalo placebo.

Probiotici:

Preskočite ih – nauka još nije dovoljno napredovala da bi značajnije uticali na zdravlje, bolje uzmite kiselo mleko ideja je jednostavna: podstaći razvoj biliona korisnih bakterija u našim crevima. Međutim, primena zamisli u praksi ipak je malo složenija. Efekti probiotika za sada veoma različiti. Ponekad pomažu, ponekad ne. Zbog toga bolje popijte jogurt umesto da skupo plaćate preparat.

Cink:

Uzimajte ga – to je jedan od retkih sastojaka koji mogu da skrate trajanje prehlade

Za razliku od vitamina C, za koji se pokazalo da ni najmanje ne doprinosi sprečavanju ili lečenju prehlade, cink očigledno skraćuje trajanje simptoma.

Prehlađeni ljudi koji su počeli da uzimaju preparate cinka brže su ozdravili i imali su blaže simptome od ljudi koji su uzimali placebo, pokazuje istraživanje iz 2011.

Vitamin E:

Preskočite ga – preterano konzumiranje povećava rizik od određenih vrsta raka, bolji je spanać!

Antioksidans vitamin E popularizovan je kao supstanca koja navodno štiti od raka, ali je studija iz 2011. pokazala da rizik od raka prostate veći kod muškaraca koji uzimaju vitamin E nego kod učesnika koji su uzimali placebo.

Previsoke doze vitamina E znače i veći rizik od smrti, zaključak je studije iz 2005. Prema tome, ako želite da unesete vitamin E, napravite salatu od svežeg spanaća. Tamnozeleno povrće je bogato ovim vitaminom.

Folna kiselina:

Uzimajte je ako ste trudni i ako želite da zatrudnite

Folna kiselina je vitamin B koji organizam koristi za proizvodnju novih ćelija. Stručnjaci preporučuju ženama koje žele da postanu majke oko 400 mikrograma folne kiseline dnevno zato što je njihovom organizmu potrebno više ove supstance kada u utrobi nose fetus.

Nekoliko većih istraživanja pokazalo je da suplementi folne kiseline pre i tokom trudnoće smanjuju opasnost od oštećenja neuralne cevi, ozbiljnog i smrtno opasnog oštećenja mozga, kičme ili kičmene moždine novorođenčeta.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Close