Nema više UŠIVANJA: Naučnici kažu da ova supstanca zatvara RANU u roku od minut – VIDEO

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Živote kritično povređenih ljudi uskoro bi mogao da spasi novi lepak, koji zatvara žive rane u veoma kratkom roku.

Stavlja se direktno na ranu, a deluje za samo 60 sekundi. Ovaj veliki pomak u medicini delo je američkih i australijskih naučnika.

Lepak se naziva MeTro i proizvodi se od prirodnog proteina tropoelastina. Nakon što se stavi direktno na ranu, tretira se UV svetlom i potpuno zatvara povredu, a radi čak i na mokrom tkivu pa nema potrebe za spajalicama ili šivanjem.

[adsenseyu5]

Kako je lepak elastičan, to znači da je dizajniran da funkcioniše i na unutarašnjim organima koji menjaju oblik, poput pluća ili srca. Organi koji se šire imaju rizik od kidanja šavova, a ovakvav lepak taj rizik može ukloniti. Dodatna prednost mu je i što se lakše može primeniti na teže dostupnim područjima tokom operacije. Kako se navodi, može se razgraditi za nekoliko sati ili za nekoliko nedelja što drastično skraćuje vreme oporavka.

– Potencijalne primene su ogromne – od saniranja teških ozleda na mestima nesreća ili u ratnim područjima, ali i kao veliko poboljšanje za operacije u bolnicama – rekao je Entoni Vajs sa Univerziteta u Sidneju.

[adsenseyu1]

U studiji su naučnici uspešno zatvarali rezove u arterijama i na plućima glodara, te na plućima svinja.

Još se čekaju rezultati ispitivanja na ljudima i procene su da bi za tri do pet godina ovakav lepak mogao stići u bolnice, prenosi Northwestern.

(Skandalozno.rs, Izvor: 24sata.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Nema više UŠIVANJA: Naučnici kažu da ova supstanca zatvara RANU u roku od minut – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.