Neredovno pranje ZUBA može izazvati razne bolesti: EVO KOJE

Advertisement

Ilustracija

Prema podacima Svetske stomatološke organizacije oko 80 posto dece školskog uzrasta te čak 95 odsto odraslih ima barem jedan karijes i to zbog neredovnog pranja zuba.

Evo zašto ih trebate prati!

Saveti stomatologa o svakodnevnom pranju zuba uzimaju se zdravo za gotovo, a plačemo tek kada zaboli. Ako ste uveče pre spavanja previše lenji da bi se prošetali do kupatila i oprali zube možda vas ovi podaci podstaknu na promene.

Neredovno pranje zuba može izazvati razne bolesti.

[adsenseyu5]

Bolesti srca

Britansko istraživanje sprovedeno na 12.000 ispitanika potvrdilo je da oni koji ne peru zube dva puta na dan imaju 70 odsto veći rizik od razvoja bolesti srca.

Infekcije

Bakterije iz usta, nakon što uđu u krvotok, mogu prouzrokovati infekcije u telu. Naročito u slučaju oslabljenog imuniteta.

Ispadanje zuba

Ako između zuba i ispod granice desni nastane plak, posledica može biti i ispadanje zuba.

[adsenseyu1]

Rak

Ako zube ne perete redovno, između sloja plaka i zuba stvoriće se sloj bakterija. Posljedica je upala desni. Ako se ne leči, ona može izazvati parodontitis, ozbiljnu infekciju desni, te akutan nekrotizirajući ulcerativni gingivitis, što je najteži oblik upale desni. Istraživanja su pokazala kako su infekcije i bolesti desni uzrokovane nakupljanjem plaka povezane i s ubrzanom smrtnosti od raka.

Moždani udar

Bakterije iz usne šupljine mogu prouzrokovati upale i u arterijama. Posledica može biti nastanak aterosklerotskog plaka u arterijama, a zbog njega se povećava rizik od srčanoga ili moždanog udara.

Demencija

Američko istraživanje sprovedeno na 5000 ispitanika pokazalo je da redovno pranje zuba i održavanje higijene desni može smanjiti rizik od razvoja demencije u starijoj dobi. Ne perete li zube barem jedanput na dan, rizik od demencije viši je za 65 odsto.

[adsenseyu1]

Alchajmerova bolest

U mozgu obolelih od Alchajmerove bolesti ima više bakterija koje uzrokuju bolesti desni nego u mozgu zdravih ljudi. Pretpostavlja se da te bakterije mogu izazvati oštećenja mozga.

Upala pluća

Aspiracijska pneumonija među vodećim je uzročnicima smrti starijih ljudi. Često nastaje zbog udisanja delića proteze ili zuba. Kad te čestice dospeju u pluća, mogu uzrokovati opasnu upalu. Svakodnevno čišćenje proteza je preporučljivo.

Budite prvi sa komentarom na članku "Neredovno pranje ZUBA može izazvati razne bolesti: EVO KOJE"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.