Novo istraživanje naučnika: HEMOTERAPIJA dovodi do širenja ćelija raka u organizmu?

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Iako se hemoterapija dugo koristi za ubijanje ćelija raka i zaustavljanje rasta tumora, nova studija tvrdi upravo suprotno.

„Hemoterapija je samo kratkoročno rešenje, jer hemoterapijski lekovi povećavaju mogućnost migriranja ćelija raka na druga mesta u telu“, navodi tim naučnika sa Medicinskog koledža „Albert Ajnštajn“ Unverziteta Ješiva iz Njujorka koji je sproveo istraživanje.

Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da je broj ćelija karcinoma koji kruže u krvotoku povećan nakon hemoterapije.

[adsenseyu5]

Doktor Džordž Karaganis, glavni autor studije, izjavio je za britanski Telegraph da rezultati studije ne znače da osobe koje boluju od raka treba da izbegavaju hemoterapiju, već da treba pomnije pratiti kretanje tumora.

Jedan od pristupa predlaže ukidanje hemoterapije nakon uočavanja povećanja krvnih markera i hirurški zahvat, nakon čega bi usledila postoperativna hemoterapija u obliku pulule ili intravenoznog dripa.

[adsenseyu1]

Ovo je prva studija koja je precizirala način širenja raka dojke, ali nije prva koja je ukazala na to da hemoterapija može podstaći sekundarni rak (oznaka za metastazirajuću fazu bolesti).

Iako je hemoterapija u teoriji savršena za ubijanje malignih ćelija, najčešće je za to potrebna doza koja bi ubila pacijenta.

Zbog toga lekari prepisuju manje doze čime postižu suprotan efekt, jer to omogućuje ćelijama raka da prežive i postanu imune na lek i da se šire na druge organe.

(Skandalozno.rs, b92.net, Izvor: telegraph.co.uk/klix.ba)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Novo istraživanje naučnika: HEMOTERAPIJA dovodi do širenja ćelija raka u organizmu?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.