Ovo su 4 faktora koji određuju dužinu vašeg života

Advertisement

Uklonite miris dima

Jedete zdravo, redovno vežbate, ne pušite i ne pijete velike količine alkohola – mislite li da će vam se zdrav način života na kraju isplatiti?

Naučnici u novoj studiji daju potvrdan odgovor na ovo pitanje navodeći kako se izbegavanjem četiri loše životne navike ipak može produžiti životni vek.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu “Preventative Medicine”, životni vek moguće je produžiti ako se izbegavaju četiri loše životne navike: pušenje, alkohol, loša prehrana i neaktivnost.

U istraživanju naučnika sa Univerziteta u Cirihu učestvovalo je 16.721 ljudi, starosti od 16 do 90 godina. Svrha istraživanja bila je da se utvrdi kako zdrave životne navike izgledaju izražene u brojkama i potom dokaže kako izbegavanje nezdravih faktora može doprineti produženju očekivanog životnog veka.

Istraživanje je pokazalo da je pušenje definitivno najveći faktor rizika, a pušači imaju 57 posto veći rizik od prerane smrti. Takođe, ljudi koji ne izbegavaju nijednu od četiri loše životne navike imaju dva i po puta veći rizik od prerane smrti.

“Bili smo prilično iznenađeni dva i po puta većim rizikom od prerane smrti koji stvaraju ova četiri faktora kada se kombinuju. Na primer, verovatnost da 75-godišnji muškarac, koji ne izbegava nijedan od ova četiri rizična faktora, doživi sledećih deset godina je samo 35 odsto. Međutim, ako ta ista osoba izbegava navedene rizične faktore – šanse za duži život iznose čak 67 odsto”, tvrde istraživači.

Osim toga, uticaj nezdravog načina života povećava se s godinama. Za osobe stare između 45 i 55 godina koje puše, piju alkohol, ne vežbaju i nezdravo se hrane, efekat negativnih faktora znatno je manji nego kod osoba od 65 do 75 godina. Izgledi da osoba od 75 godina koja živi zdravo doživi sledećih deset godina iznose 67 odsto.

Poruka: jedite zdravo, vežbajte i odreknite se poroka i telo će vam biti zahvalno u kasnijim godinama.

(tportal)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo su 4 faktora koji određuju dužinu vašeg života"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.