Ovo su neki od najčešćih uzročnika krvarenja DESNI

četkica

foto: pixabay.com

Jedan od znakova bolesti desni jeste krvarenje, a postoji nekoliko uzroka zbog kojih se javlja ova pojava.

Bolovi, otoci i krvarenje, neke su od standardnih poajva koje prate bolesti desni. Ako uzmemo u obzir i loš zadah, sve ukupno je dovoljan razlog da se javite lekaru.

Prema podacima svetske zdravstvene organizacije, većina stanovništva doživi ovakve probleme u toku života a zanemarivanje može dovesti do paradentopatije, bolesti koja može izazvati gubitak zuba.

Pročitajte još i ovo:

VODITE RAČUNA O HIGIJENI: Ako ne perete JEZIK, mogu da vam ISPADNU ZUBI

Ovo su neki od najčešćih uzročnika:

Upala desni

Gingivitis jeste stepen upale desni koja je uznapredovala. Treba ga razlikovati od krvarenja koje može nastati i bez upalnog procesa. Najčešći uzročnik je loša oralna higijena pa se upala može rešiti temeljnim čišćenjem zuba četkicom i koncem. Ukoliko se ni tada ne vidi poboljšanje odmah se javite lekaru.

Lekovi

Pojedini medikamenti takođe mogu uticati na pojavu krvarenja, jer njihov sastav pre svega sprečava koagulaciju odnosno stvaranje ugruška.

Pročitajte još i ovo:

Kraj za zubare, proteze, implante: Zubi će nam sami rasti?

Trudnoća

Krvarenje desni tokom trudnoće je izuzetno česta pojava, jer hormonske promene utiču na stvaranje zubnog plaka, odnosno velikog broja bakterija povezanih u mukopolisaharidni matriks. Ovakva pojava ali i otoci mogu nestati mehanički, upotrebom četkice, ali i posle porođaja.

Nova četkica ili konac

Ako ste propustili da operete zube pa ste ih zatim temeljnije oprali i očistili koncem, možete nastati krvarenje ali samo u nekom kraćem periodu. Osim toga, korišćenje čvršće četkice takođe može imati isti efekat.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo su neki od najčešćih uzročnika krvarenja DESNI"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.