Ovo su PRVI SIMPTOMI koji ukazuju na to da vam je JETRA opterećena

Advertisement

Ilustracija

Jetra je čistač našeg organizma. Poznata je i kao „tihi organ“ jer se ne buni, ali jednom kada je otrujemo, dogodi se haos u organizmu.

Ovo su prvi simptomi koji ukazuju na to da vam je jetra opterećena:

hronični umor

depresija

česte glavobolje

nesanice

promene raspoloženja

PMS

[adsenseyu5]

Do toga dolazi ako jetri radite sledeće stvari:

Preterano i učestalo konzumiranje brze hrane, masne i pržene.

Hrana kao što su krompirići, čips, krofne, uštipci, tačnije, hrana koja ima mnogo masti, suviše je opterećujuća i toksična za jetru. Ona sadrži lipidne perokside koji oštećuju stanice jetre.

Preterano konzumiranje kafe

Preterano konzumiranje kafe najviše šteti jetri starijih ljudi. Tome se pridružuje i smanjena funkcija bubrega, tako da se, starijim osobama ne preporučuje konzumiranje više kafa na dan.

[adsenseyu1]

Alkohol

Alkohol se razgrađuje u jetri, a njegova neumerena količina dovodi do raznih oštećenja, među kojima je i oštećenje mozga, gušterače i čitavog nervnog sistema. Toksičan učinak alkohola na jetru uključuje nakupljanje masti, mogućnost pojave hepatiitsa i cirozu jetre.

Pušenje

Cigarete imaju mnoštvo toksičnih sastojaka u sebi, među kojima su benzapiren, policiklički aromatski ugljenovodonici, cijanid, katran, acetaldehid, akrolein… Sve navedeno dolazi u krv pušača i ovaj zadatak za jetru je sve samo ne lagan.

Otrovi

Tragovi pesticida u hrani se nakupljaju u jetri i mogu da izazovu hronična oboljenja. Takođe, raznorazne vrste lekova, tableta i drugih supstanci veoma loše utiču na jetru, kao što i sami znate.

[adsenseyu1]

Ako želite da očistite jetru, preporučujemo vam da što više konzumirate sledeće namirnice:

Artičoke

Beli luk

Jabuke

Kruške

Mahunarke

Gorko i zeleno povrće

Budite prvi sa komentarom na članku "Ovo su PRVI SIMPTOMI koji ukazuju na to da vam je JETRA opterećena"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.