Poznata TV voditeljka se razbolela zbog crnih plombi!

Advertisement

Crne plombe joj ugrozile zdravlje

Džamela Džamil, bivši model i televizijski prezenter, ima očaravajuć osmeh.

Ipak, ona veruje da su intervencije koje su dovele do savršenog osmeha bile krive za njeno loše zdravstveno stanje. Džemela veruje da su joj plombe napravile veliki zdravstveni problem

„Od 21. godine, često mi se dešavalo da se probudim ujutru naduvena i osećam se kao mamurna, čak iako nisam ništa pila. Moja glava je bila teška i bila sam konstantno premorena. Bilo je dana kada bi došla na posao, a šminkeri bi me poslali kući zato što sam izgledala grozno“, rekla je Džamela.

Posle nekoliko meseci, obratila se privatnom lekaru. Džamela je bila u strahu da je u pitanju neka ozbiljna bolest. Čak je pomislila da možda ima lupus. Prvi rezultati su pokazali da Džemela ima povišen nivo žive u telu.

[adsenseyu1]

Nakon što su svi drugi razlozi zbog kojih bi mogao biti povećan nivo ovog metala u organizmu isključeni, doktori su došli do zaključka da su problem zapravo plombe koje je Džemela stavila još u detinjstvu. Ona je imala 10 amalgamskih plombi.

Ove plombe, izrađene od amalgama, poznate su i kao „srebrne plombe“ ili „metalne plombe“, a u upotrebi su više od 150 godina. Amalgam je standardni materijal za pravljenje plombi, a najčešće se stavlja na zadnje zube jer je izuzetno izdržljiv. Napravljen je od mešavine metala, uključujući srebro, kalaj i bakar.

Udisanje ekstremno visokih koncentracija žive može izazvati bronhitis i pneumoniju, a utiče i na centralni nervni sistem. Dugoročna izlaganje visokom nivou može uticati i na bubrege. Ali trovanje živom je veoma retka pojava, kaže za dr Prem Mahendra, konsultant hematolog iz bolnice Kraljice Elizabete iz Birmingema.

„Za 27 godina kao hematolog pacijenti mi nakda nisu tražili testiranja za živu“, kaže on.

[adsenseyu1]

Zubari slažu da kada plombe se stave ili uklone, živa može da oslobodi paru koja se apsorbuje u krvotoku u plućima, a zatim preko bubrega se izbacuje iz organizma urinom. Stomatolog Salford Ben Atkins kaže da su količine koje se koriste za metalne plombe zapravo jako male, a pa da, tek u jako retkim slučajevima, mogu izazvati zdravstveni problem.

Istina je da živa ponekad može izazvati osetljivost i bol u zubima. Oko 5 odsto onih koji imaju ove plombe reaguju na ovaj način – ali to ne predstavlja rizik za zdravlje, dodaje profesor Valmlsei. Ipak, ovaj tip plombi zabranjen je u zemljama kao što su Švedska i Norveška, dok Finska i Japan imaju ograničenja njihove upotrebe.

Džemela odlučila da ih sve zameni belim plombama za šta je morala da izdvoji 3000 funti. Ali, čak i nakon zamene plombi, još neko vreme imala je slične simptome. – Mrzela sam umor, glavobolje, činjenicu da je trebalo da budem fit i zdrava, ali sam se oseća umorno sve vreme.

Sada se osećam mnogo bolje, kaže Džamela.

(dailymail.co.uk)

Budite prvi sa komentarom na članku "Poznata TV voditeljka se razbolela zbog crnih plombi!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.