PREJELI STE SE? Evo šta treba da uradite…

Simptomi

foto-ilustracija: pixabay.com

Kad preterate sa hranom i imate osećaj kao da ćete pući probajte neki od ovih lekova i olakšajte svom želudcu.

Ako ste preterali s hranom, dopustite svom probavnom sistemu da se odmori. Narednih dana jedite četiri do šest malih obroka dnevno, izbegavajte prženu hranu i zasićene masnoće.

Ograničite ishranu na bistre supe, integralna peciva, sveže voće i povrće i minimalno zaslađene čajeve. Probava ove hrane ne troši puno energije i pomaže organizmu da se oporavi od preterivanja.

Ako vas nakon preobilnih obroka muči želudac uzmite neki antacid ili reduktor kiseline – koji se izdaje bez recepta. Većina uobičajenih antacida sadrže kombinaciju soli, za neutralizovanje želudačnih kiselina. Neki proizvođači svoje proizvode obogaćuju kalcijumom.

Pridržavajte se uputstava i ne uzimajte ih u većim dozama ili duže nego što je preporučeno. Sastojci antacida mogu izazvati dijareju ili opstipaciju.

Ne uzimajte protivupalne lekove, kao što je Aspirin. Ta sredstva opterećuju želudac osetljivih pojedinaca.

Menta čini čuda – pijte najmanje tri šoljice čaja od mente, koji smete da pomešate s kamilicom ili gospinom travom. Metvica ili menta lekovito deluje na želudac i probavu tako što smiruje creva, smanjuje nadutost od nakupljenih gasova, a ujedno ima i antibakterijska i antivirusna svojstva.

Smanjite unos kafe i drugih kofeinskih pića i izbegavajte izvore stresa, koliko god je to moguće. Pušenje može pogoršati stanje „uznemirenog“ želudca.

Lagano se krećite – kad god ste u prilici da se pokrenete, učini to. Nakon prejedanja prvi je poriv da prilegnete i zadremate ili kukate zbog previše hrane. Ali, duže ležanje može pogoršati nelagodu, gorušicu i refluks kiseline.

Krećite se, prošetajte, ali nemojte se naprezati i izbegavajte oštrije vežbanje dok probava ne obavi svoj posao.

(Skandalozno.rs, Izvor: espreso.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "PREJELI STE SE? Evo šta treba da uradite…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.