Profesor Miladin Ševarlić: Sva hrana nam je zatrovana, dobro je da smo živi!

Advertisement

hrana

foto: Reuters/Kurir

Pored crvenog mesa i mesnih prerađevina, koje je SZO proglasila kancerogenim, građani Srbije jedu i voće i povrće zatrovano pesticidima, ribu iz olovom zagađenih reka i mora, a na domaćem tržištu, iako zabranjene, nalaze se i GMO žitarice.

Ova nezdrava hrana može dovesti do brojnih oboljenja – od trovanja olovom i pesticidima do genetske mutacije, pada imuniteta, pa čak i kancera, upozoravaju sagovornici Kurira.

– Period tova kod junećeg mesa iznosi 10,5 meseci, a kod svinja tri do četiri, međutim, poljoprivrednici su sve manje spremni da čekaju da do toga dođe prirodnim putem, već ovaj period skraćuju davanjem aditiva i hormona rasta stoci. Pored toga, u mesu se nalaze i tragovi GMO soje, koja je, iako je zabranjena, ušla u lanac ishrane stoke zbog toga što je jeftinija od 30 do 40 odsto – objašnjava agrarni analitičar Vojislav Stanković.

Prema njegovim rečima, meso se dodatno zagađuje tokom prerade nitratima i nitritima, raznim veštačkim pakovanjima za kobasice i salame, a kvalitet se gubi i u procesu sušenja, koji je nekada bio prirodan, a danas se odvija pomoću moderne tehnologije.

[adsenseyu1]

– Hormoni rasta dodaju se i voću i povrću, a naročito je poznato da se na taj način „potpomaže“ paradajz. Voćari prskaju voće hemikalijama više od onog što je dozvoljeno, odnosno čak 12 do 14 puta godišnje – navodi Stanković, koji kaže da je siromaštvo osnovni razlog zbog kog građani ne vode više računa o ishrani.

Miladin Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, ističe da i pored hemijskih supstanci i aditiva kojima se truje hrana, opasnost predstavlja već zagađena životna sredina.
– Zagađeno je sve – od vazduha, vode, zemljišta do flore i faune. A majka svih bolesti je u tanjiru – navodi Ševarlić.

Da li će i kada zagađena hrana uticati na razvoj neke bolesti, kako kaže dr Miloš Maksimović, profesor na Medicinskom fakultetu, zavisi od imuniteta i genetskog sklopa.

– Opasnost po zdravlje od nebezbedne hrane može biti različita – od rezistentnosti na antibiotike zbog prekomernog vakcinisanja životinja, pa sve do genetske mutacije ploda od zagađenosti hrane i ribe olovom.

[adsenseyu1]

Bezbedne namirnice jednostavno ne postoje, ali postoje proizvodi boljeg i lošijeg kvaliteta – kaže Maksimović.

Sanja Čelebićanin, načelnica Veterinarske inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede, kaže da su inspektori ovog ministarstva na terenu ustanovili da mnogi proizvođači ne poštuju propise o deklaraciji mesa.
– Zdrava hrana ne postoji. Ono što je zdravo za jednog ne mora biti i za drugog, ali potrošači moraju na deklaraciji biti precizno obavešteni o tome šta kupuju.

(Skandalozno.rs, Izvor: Kurir)

3 komentara na "Profesor Miladin Ševarlić: Sva hrana nam je zatrovana, dobro je da smo živi!"

  1. Xa xa xa, sad odjednom bezbedne namirnice uopšte ne postoje? Kakve floskule, da se skrene pažnja sa teme.

  2. Sanja Čelebićanin! Nesmenjiva i nezamenjiva načelnica uprave za veterinu. Da li vam ovo govori o ozbiljnosti zemlje (namerno ne kažem države) u kojoj živimo. U Srbiji ne postoji ni jedna laboratorija koja može da izvrši analizu da li je neka hrana GMO ili ne. O Nacionalnoj laboratoriji se govori zadnjih 10 godina. Dobijene su silne pare od EU ali ona ni dalje ne postoji. U čijemje to interesu? U Srbiji je zabranjen uvoz mašinski separatisanog mesa koje je u EU zabranjeno i za ishranu životinja. Matijević je lepo kupio mašine, za koje ne postoji zabrana uvoza, pa sam proizvodi mašinski separatisano meso.

  3. nemas ti pojma,profesore!!!!!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.