Smemo li jesti ČOKOLADU koja je „pobelela“?



slatkiš

foto: pixabay.com

Mnoge čokolade izgube braon boju i dobiju bele pege. Kada se to desi, znači da je čokolada “procvetala”, u hemijskom smislu.

Zapravo taj beli prah na površini je posledica izloženosti visokoj temperaturi i nastaje od kakao puter masti.

Pročitajte još i ovo:

ZDRAVA JE ZA SRCE: Jedite ČOKOLADU slobodno

Svaki put kada se čokolada otopi i ponovo stegne, dolazi do pojave belih mrlja. Do ove reakcije može doći i zbog greške u toku same proizvodnje, uglavnom zbog nepravilnog zagrevanja.

Verovatno ste primetili da kvalitetne čokolade nemaju taj problem, jer su prošle kroz proces stabilizacije masti. Ako su masti nestabilne, neminovno će doći do kristalizacije i pojaviće se bele fleke.

Drugi razlog pojave belih mrlja je šećer. Ukoliko je čokolada izložena vlazi ili vazduhu, šećer se odvaja i kristališe na površini. Ove mrlje su posledica lošeg skladištenja ili kondenzacije.

Na kraju se postavlja pitanje koliko je bezbedno jesti takvu čokoladu. Možda neće izgledati lepo ali je bezbedna za jelo.

Pročitajte još i ovo:

Najbolji LEK protiv KAŠLJA je – ČOKOLADA!

Ukoliko vam mrlje smetaju, čuvajte čokoladu u hermetički zatvorenoj posudi ili u omotaču. Čokoladu ne bi trebalo držati u frižideru zbog vlage.

Umerena temperatura je nešto što vašoj omiljenoj poslastici savršeno odgovara.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Smemo li jesti ČOKOLADU koja je „pobelela“?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.