Spremanjem PIRINČA na POGREŠAN način se možete OTROVATI

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Ljudi koji vode računa o liniji obično biraju pirinač umesto hleba ili prženih krompirića, ali svom telu čine medveđu uslugu, ukoliko ne vode računa o njegovoj pripremi.

Stručnjaci upozoravaju da jedenjem pirinča koji nije skuvan kako treba unosite arsenik u svoj organizam.

Ovo jedinjenje povezuje se s kancerom, dijabetesom, bolestima srca i razvojnim problemima.

Arsenik se prirodno nalazi u životnoj sredini, ali pirinač apsorbuje veće količine ovog otrova u odnosu na druge useve i takođe ga preuzima iz pesticida i industrijskih toksina.

Međutim, stručnjaci kažu da se količina arsenika u pirinču može drastično smanjiti primenom različitih metoda kuvanja. Oni kažu da je potrebno samo potopiti pirinač preko noći, a onda pirinač isprati i kuvati kao i obično.

Profesor Endi Meharg sa Kvins univerziteta u Belfastu testirao je tri načina pripreme ove žitarice i analizirao ishod.

Najuspešnijim se pokazao metod u kom se pirinač potapao u pet puta veću količinu vode tokom noći, koji je za rezultat imao smanjenje količine arsenika od čak 80 odsto.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net/news.com.au)

Budite prvi sa komentarom na članku "Spremanjem PIRINČA na POGREŠAN način se možete OTROVATI"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.