Stiže hladnije vreme: Kako UBLAŽITI reumatske BOLOVE?

Advertisement

Ilustracija

Reumatičari zbog pada temperature i veće vlažnosti vazduha već osećaju „jesen u kostima“, pa iako to mnoge „veže“ za krevet, lekari tim pacijentima, ipak, savetuju da se što više kreću, pišu „Večernje novosti“.

Bolovi nastaju jer se usled nižeg spoljašnjeg pritiska skuplja više tečnosti u zglobovima, što uzrokuje pojavu otoka, bola i otežava kretanje.

[adsenseyu5]

Utopljavanje je osnovni način da se ovi neprijatni simptomi ublaže – kaže profesor dr Nemanja Damjanov, direktor Instituta za reumatologiju. – Ali nikako nije poželjno pretopljavanje već samo da je u izabranoj garderobi prijatno toplo, jer u suprotnom dolazi do kontraefekta, odnosno pogoršanja stanja.

Isti kontraefekat mogu da izazovu i sedenje uz grejno telo ili primena gelova koji zagrevaju površinu kože.

Od podjednakog značaja je i učestalo kretanje, a nikako dugotrajno sedenje ili ležanje. Jer, umerena fizička aktivnost pomaže da otok splasne, a samim tim se ublaži bol.

Hladnije vreme osećaju i zglobovi zdravih ljudi, ali s obzirom na to da na njima nema degenerativnih promena, mnogo lakše podnose zahlađenje.

[adsenseyu1]

Od promene vremena najviše pate astmatičari i kardiovaskularni bolesnici, dok reumatičarima najviše smeta hladnoća, vlaga i kišovito vreme.

Istraživanja koja su sprovođenja da bi se utvrdilo kakav je uticaj klimatskih uslova na hronične bolesti pokazala su da meteoropatske reakcije, pa i kod reumatičara, mogu da se jave čak 48 sati pre promene vremena.

(Skandalozno.rs, Izvor: novosti.rs, foto-ilustracija: pixabay)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Stiže hladnije vreme: Kako UBLAŽITI reumatske BOLOVE?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.