„ŠUMSKO MESO“: Odlične su protiv HOLESTEROLA, možete ih jesti u velikim količinama

pečurka

Foto: Pixabay

Konzumiranje samo 100 g pečuraka dnevno tokom samo jedne sedmice, snižava nivo holesterola za 12 odsto.

Nutricionisti ih nazivaju i „šumskim mesom“ jer pored prijatnog ukusa i mirisa, poseduju izuzetnu biološku vrednost. Konzumiranje samo 100 g pečuraka dnevno tokom samo jedne sedmice, snižava nivo holesterola za 12 odsto, pokazale su naučne studije.

[adsenseyu5]

Istovremeno, grupa ispitanika koja je u istom periodu jela oko 60 g putera dnevno, povećala je holesterol za čak 14 procenata. A kontrolna grupa koja je konzumirala istu količinu maslaca u kombinaciji sa 100 g pečuraka, smanjila je holesterol za 4 procenta.

Na osnovu tih rezultata ustanovljeno je da su gljive savršeni čistači krvi. Imaju gotovo isti kvalitet kao i životinjsko meso, sadrže čak 91 odsto vode i mnogobrojne mineralne sastojke, posebno kalijum, i nešto manje kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Osim toga, bogate su biljnim vlaknima, a sadrže i vitamine B2, D i C.

Međutim, biološki su posebno vredne zbog belančevina, i naročito važnih aminokiselina.

Zanimljivo je da sveže pečurke poseduju dva odsto belančevina, a sušene 22 procenta!

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:herbateka)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "„ŠUMSKO MESO“: Odlične su protiv HOLESTEROLA, možete ih jesti u velikim količinama"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.