VEOMA LOŠA NAVIKA: Nemojte nositi mobilni telefon sa sobom u WC

Advertisement

Ilustracija

Svi smo bar jednom sa sobom u WC poneli i mobilni telefon, a da nismo bili svesni koliko je to zapravo loše.

Pre svega, odlazak u toalet sa mobilnim telefonom je loša navika kojom možete sebe i druge da zarazite salmonelom, ešerihijom i drugim bakterijama.

Glavni problem nastaje ukoliko obrišete sebe, dodirnete vodokotlić a potom i telefon pre nego što operete ruke. Zanimljivo je da i ako ostavite telefon pored sebe, na primer na mašini za veš, on može da bude izložen bakterijama.

Ukoliko ipak ne želite da se odreknete navike odlaska u WC sa mobilnim telefonom, zdravstveni stručnjaci savetuju da barem preduzmete određene mere.

“Dok sedite na wc šolji držite mobilni u desnoj ruci. Kada želite da se obrišete, telefon prebacite u levu ruku, desnom se obrišite i pustite vodu. Potom iznesite telefon (koji se i dalje nalazi u levoj ruci) i tek onda se vratite i operite ruke”, posavetovala je doktorka Lisa Okli, ekspert za higijenu i dodala da je veoma važno da vodite računa o tome šta dodirujete.

“Ukoliko odmah nakon vršenja nužde i brisanja uzmete mobilni telefon, ne treba ni da se potrudite da operete ruke jer sve bakterije koje ste preneli na telefon, ponovo će vam se naći na rukama.

To mogu da budu vaše bakterije, ali i tuđe, odnosno bakterije prethodne osobe koja je koristila toalet”, zaključila je doktorka Okli.

(B92, metro.co.uk, foto: pixabay)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "VEOMA LOŠA NAVIKA: Nemojte nositi mobilni telefon sa sobom u WC"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.