ZDRAVO TELO

Verovatnoća da ćete se otrovati hranom kad pojedete jednu od ovih 6 namirnica je OGROMNA

Ilustracija

Advokat Bil Marler je prestao da jede određenu hranu nakon što je proveo više od 20 godina radeći na sudskim sporovima vezanim za trovanje hranom.

U časopisu Food Poisoning Journal objavio je članak objašnjavajući koju je hranu izbacio iz svog jelovnika.

I to sve nakon što je u slučajevima za svoje klijente koji su se razboleli od pokvarene hrane dobio više od 600 miliona dolara.

Zbog toga i na temelju iskustva tvrdi kako sirove školjke, sirove klice kao i nekuvana jaja spadaju u samo neke od namirnica koje ne vredi konzumirati.

Sirove školjke

Sve češće su bolesti vezane uz konzumaciju školjki.

Nažalost tome je razlog i globalno zagrevanje koje je odgovorno za zagrevanje mora.

Naime, mikroorganizmi rastu kako se more zagreva, te se ti isti mikroorganizmi talože u školjkama.

Prethodno isečeno ili oprano voće i povrće

Možda je isečeno voće ili povrće praktično, pogotovo ako ste lenji i odgovara vam kada je neko obavio deo posla umesto vas. Ali, imajte na umu kako su vam veće šanse za zarazom ako je više ljudi uključeno u proizvodnju hrane.

Sirove klice

Klice su čest uzrok zaraze, a često prenose salmonelu i escherichiu coli.

Slabo pečeno meso

Kako bi se uništile bakterije meso treba pripremati na 160 stepeni!

Nekuvana jaja

Sve što možemo reći je – salmonela. Marler smatra kako su manje šanse da se otrujete od sirovih jaja nego pre 20 godina, ali nemojte riskirati.

Nepasterizirano mleko ili sok

Pasterizacija smanjuje sadržaj vitamina i ubija korisne bakterije te uništava enzime. Ali, Maler tvrdi, kako „sirova“ pića mogu biti opasna, a da pasterizacija nije opasna.

Kaže kako se povećava rizik od zaraze bakterijama, virusima i parazitima ako se preskače postupak pasterizacije.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.hr, foto: pixabay)

Close