ZDRAVO TELO

Vesnik proleća: Pomozite svom organizmu džemom od maslačka!

Napravite džem

Maslačak je vesnik proleća, ukrašava livade i bašte, veoma je lekovit.

Možete ga naći na svakom koraku, ali ako ga koristite za čaj, džem ili stavljate listove u salatu, berite ga daleko od saobraćajnica, prenose Novosti.

Svi delovi su puni vitamina, cvetovi se beru u aprilu i maju, a koren vadi u rano proleće ili ranu jesen.

Sadrži obilje cinka, flavonoida, vitamina B, sterola, tanina, kalijuma, dok su listovi su bogati gvožđem i vitaminom C. Čaj od korena maslačka je blagotvoran za jetru, a od ove biljke se pravi i ukusan džem.

Priprema:

Otkinite 300 do 400 žutih cvetova, prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 časa. Sutradan dobro iscedite i sipajte pola litra tople, prokuvane vode, pa kuvajte 20-ak minuta. Dodajte 1 kg šećera, dva sitno iseckana limuna (može i s korom ako ste je dobro oprali) i kašičicu limuntusa, kuvajte još pet minuta. Kada džem dobije boju meda, skinite s ringle, sačekajte da se ohladi i procedite kroz gazu. Kuvajte još dva minuta i sipajte u čiste tegle.

Džem od maslačka je najbolje da uzimate ujutro, na prazan stomak, a možete da ga pomešate sa zelenim čajem ako želite da očistite organizam od štetnih sastojaka koje su se nakupile tokom zimskih dana.

Odličan je i protiv astme i bronhitisa ako se uzimaju dve pune kašike svako jutro na prazan stomak.

(skandalozno.rs)

Close