Za sve vas koji ga volite: Evo zašto treba da jedete hleb!

Advertisement

Napravite sami...

Kada je reč o mršavljenju i zdravoj ishrani, hleb se smatra najgorim neprijateljem vašeg tela, ali kampanja pod nazivom The slice of life (kriška života) objašnjava da je takvo mišljenje u potpunosti pogrešno.

Naime, većina ljudi hleb povezuje isključivo sa ugljenim hidratima od kojih se gojimo, ali ova vrlo stara i ukusna namirnica zapravo je puno vrednija i zdravija nego što se misli.

Ali, pre nego vam opišemo sve blagodeti hleba, važno je razlučiti kako nije svaki proizvod kvalitetan i zdrav. To se pre svega odnosi na beli hleb, kao i onaj prepun aditiva koji možemo pronaći u slobodnoj prodaji.

Kada govorimo o zdravom i dobrom hlebu, u pitanju je proizvod napravljen od celog pšeničnog i raženog brašna, kao i onaj obogaćen raznim žitaricama i dobrim mastima, poput maslinovog ulja. Takav hleb su pekle naše bake.

Celovita, neprerađena žitarica predstavlja žitaricu, sa svim svojim delovima, što uključuje ljusku, endosperm i klicu. Dodatkom soli, jaja, semenki, meda, belog luka, cimeta i sličnih sastojaka, obogaćuju se ukusi i tekstura hleba, pa na taj način možete uživati u novom hlebu.

4 najveće blagodati hleba:

1. Osim proteina, hleb sadrži i velike količine minerala, među kojima je kalcijum, koji kosti čini čvrstim i zdravim.

2. Hleb sadrži i gvožđe, koje daje energiju i popravlja krvnu sliku.

3. Integralni hleb je prepun vitamina poput, vitamina E i vitamina B grupe.

4. Hleb je bogat i vlaknima, koja su vrlo važna za normalan rad probavnog sistema.

(zadovoljna.hr)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Za sve vas koji ga volite: Evo zašto treba da jedete hleb!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.