Znate li da se može UMRETI od ŠLJIVE na vratu?!

Advertisement

Ilustracija

Šljiva na vratu, popularna među tinejdžerskim parovima koji tako na neki način obeležavaju jedni druge, koliko god bila slatka može biti kobna i dovesti do smrti.

To se, upravo, dogodilo Huliu Gonzalesu (17) iz Meksiko Sitija. On je umro od gušenja izazvanog trombom, koji mu je devojka (24) napravila poljupcem.

U toku večere sa porodicom, Hulio je počeo da se guši. Njegovi roditelji su odmah pozvali lekare, ali oni, nažalost, nisu mogli ništa da učine i tinejdžer je preminuo.

[adsenseyu5]

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije profesor Miljko Ristić objašnjava za Telegraf da ovakve posledice mogu nastupiti ukoliko je poljubac dublji, a na taj način može da se ošteti arterija koja ide do mozga, što dovodi do moždane smrti.

– Na vratu, sa leve i desne strane, nalaze se dve karotidne arterije koje idu za mozak, za centralni nervni sistem.

Prilikom sisanja, može se oštetiti zid tog krvnog suda a usled njegovog oštećenja može doći do tromboze, zbog čega jedan deo glave ostaje bez cirkulacije a to može da izazove moždanu smrt – objašnjava prof. Ristić.

[adsenseyu1]

Sve ovo ne znači, ističe Ristić, da svaka šljiva može biti kobna:

– Ta karotidna arterija nije daleko od površine kože, tako da ako poljubac malčice dublji može doći do problema.

Hulijo nije jedini koji je stradao na ovakav način. Pre dve godine žena (44) sa Novog Zelanda ostala je nepokretna nakon moždanog udara izazvanog sličnim okolnostima.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs, foto-ilustracija: pixabay)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Znate li da se može UMRETI od ŠLJIVE na vratu?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.