Znate li šta je BULGUR? Ova žitarica je odlična zamena za HLEB

Ishrana

foto: Wikipedia.org

To je žitarica karakteristična za kuhinju Srednjeg istoka, na kojem se tradicionalno koristi u prehrani, a popularan je širom sveta zbog svoje teksture, ali i ukusa.

Bulgur je usitnjena pšenica koja je bogatija vitaminima i mineralima u odnosu na rafiniranu, kod koje prilikom obrade dolazi do uklanjanja mnogih poželjnih sastojaka.

Nizak udeo masti, visok udeo vlakana i bogatstvo minerala čine bulgur jako dobrim prehrambenim izborom.

[adsenseyu1]

On pritom smanjuje rizik od nastanka žučnih kamenaca na način da netopljiva vlakna u njemu pomažu da hrana prođe puno brže kroz creva, redukuju sekreciju žuči i tako smanjuju resorpciju triglicerida i holesterola.

Ima visok udeo kompleksnih ugljenih hidrata, umeren udeo proteina i vrlo malo masti.

U odnosu na druge žitarice, bulgur je bogatiji proteinima, čime daje produženi osećaj sitosti ako je u nerafiniranom stanju.

[adsenseyu1]

Žitarice obično nisu bogate kalijumom i gvožđem, ali bulgur sadrži značajnu količinu da zadovolji dnevne energetske potrebe.

Bulgur je posebno bogat manganom, neophodnim za normalnu funkciju mozga i živčanog sistema, kao i magnezijumom i kalcijumom.

Kao i pšenica, sadrži gluten pa osobe koje su intolerantne na njega treba da ga jedu u manjoj količini ili neko vreme u potpunosti da ga izbegavaju.

(Skandalozno.rs, Izvor: alo.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Znate li šta je BULGUR? Ova žitarica je odlična zamena za HLEB"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.