Znate li zašto se na PILEĆEM mesu se sve češće pojavljuju BELE TRAKE?

Ilustracija

foto: pixabay.com

Jeste li primetili bele trake koje se sve češće pojavljuju na pilećem mesu?

Sve više stručnjaka upozorava na ovu pojavu, koja je zapravo poremećaj tonusa mišića živine. Naime, rezultati jedne studije objavljeni u italijanskom naučnom časopisu „Journal of Animal Science“ u savremenoj piletini je udeo masti povećan za 224 odsto, dok je udeo proteina značajno smanjen.

Sve to su saznali na osnovi sve učestalijih belih traka na piletini.

Sigurno ste i vi imali priliku da te trake vidite u mesu koje kupujete, ali je pitanje da li ste obratili pažnju na to. A stručnjaci upozoravaju da je tih traka poslednjih godina sve više i više. Tačnije, testirano je 285 ptica i na 96 odsto njih pronađene su te bele trake.

One umnogome umanjuju kvalitet mesa, kažu stručnjaci, i to uopšte nije dobra vest, budući da većina ljudi širom sveta od mesa najčešće konzumira upravo piletinu.

O čemu se zapravo radi? O uštedi pri proizvodnji, jer proizvođači daju sve od sebe da dobiju što veće pile za što kraći vremenski period. Pedesetih godina prošlog veka je prosečna koka težila oko kilogram i 300 grama, i bila je stara oko 70 dana.

Danas je piletina koju kupujemo stara oko 47 dana, a teži oko tri kilograma.

Međutim, uprkos ovim zabrinjavajućim podacima, glasnogovornik Nacionalnog veća za piletinu u Americi tvrdi da se ove bele trake pojavljuju na „malom procentu pilećeg mesa, i ne predstavljaju pretnju za ljudsko zdravlje.“

Sa ovim stavom se slaže i Džeklin London, nutricionistkinja koja tvrdi da je piletina i dalje najbolji izbor kada je u pitanju meso.

– Sve dok je ne pohujete i ne kombinujete sa ugljenim hidratima, piletina je idealan izvor proteina, a uz to ima i vitamin B, gvožđe i vitamin B12 – savetuje ova nutricionistkinja.

(Skandalozno.rs, zena.blic.rs, Izvor: buzzfeed.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Znate li zašto se na PILEĆEM mesu se sve češće pojavljuju BELE TRAKE?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.