Zovu je još i „BOŽANSKA GLJIVA“ jer se smatra da su bogovi zahvaljujući njoj stekli DUGOVEČNOST

Ilustracija

Čaj od kombuhe

Da li ste čuli za kombuhu – japansku čajnu gljivu koja je pravi eliksir zdravlja?

Zovu je još i „božanska gljiva“ jer se smatra da su bogovi zahvaljujući njoj stekli dugovečnost.

Kombuha je zapravo osvežavajući napitak koji je u Evropu stigao iz Kine preko Rusije.

Predstavlja svojevrstan spoj bakterije sirćetnog vrenja i kvasca.

Kombuha je debela sluzava navlaka pihtijaste mase koja pliva na površini zaslađene tečnosti, koju nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak.

Nakon fermentacije, kombuha postaje pravi rasadnik minerala, vitamina (posebno vitamina B grupe), vitamina C, folne kiseline…

Takođe sadrži glukonsku kiselinu, oksalnu kiselinu, sirćetnu kiselinu, mlečnu kiselinu, fruktozu i mnoge druge.

Kombuha – lekovito dejstvo:

  • poboljšanje stanja zglobova i kičme (protiv artritisa i reumatizma)
  • održavanje crevne mikroflore
  • detoksikacija organizma
  • zarastanje rana
  • poboljšanje kvaliteta kože i kose
  • stimuliše metabolizam, ubrzava sagorevanje masti i olakšava varenje hrane, pa se koristi za mršavljenje
  • sprečava pojavu dijabetesa
  • normalizuje krvnu sliku
  • snižava visok krvni pritisak
  • reguliše rad želuca, jetre i bubrega
  • ublažava stres i nesanicu
  • ojačava imunitet i čisti organizam (detoksikacija)
  • kombuha je prirodni antibiotik
  • lečenje upale grlalečenje anksioznosti, depresije i demencije
  • štiti organizam od teških metala
  • snižava nivo holesterola u krvi
  • sprečava nastanak kancera

Kombuha recept

Kombuha se priprema na sledeći način: izmešati kolonije bakterija i kvasca (u kominu nastalu prilikom proizvodnje vina u domaćim uslovima dodati dosta obične vode i malo šećera) i ostaviti nedelju dana u otkrivenoj posudi.

Vinski kvasac iz komine se sjedinjava sa sirćetnim bakterijama iz vazduha, dešava se proces fermentacije, aformira se smeđi sluzavi pokrivač koji pluta u tečnosti – kombuha koja dalje raste i razmnožava se. Dobijena tečnost je zdravi napitak koji se koristi za lečenje gorepomenutih poremećaja.

Kada se pravi kombuha, preporuka je da se ne koristi ništa od zlata, jer ona ima snažno antibiotsko delovanje.

Kombuha čaj

Priprema kombuha čaja:

  • Pripremiti 1 l čaja (poželjno zelenog čaja) i nakon 15 min procediti čaj
  • dodati 4 velike kašike šećera i promešati, pa ostaviti da se tečnost ohladi
  • pripremiti stakleni sud (nikako metalni ili plastični) i u njega sipati ohlađenu tečnost
  • spustiti kombuha gljivu u tako pripremljen čaj, uz dodatak tečnosti u kome je kombuha nastala
  • pokriti posudu prozirnom tkaninom (kako bi gljiva mogla da diše) i ostaviti čaj da odstoji 10 min na tamnom i toplom mestu
  • rastom kvasca oslobađa se gas koji daje napitku blago gaziran ukusnakon toga izvaditi kombuhu iz posude plastičnom kašikom (nikako metalnom), oprati je i spremna je za pripremu novog čaja
  • dobijen kombuha čaj sipati u staklene flašeostaviti 10% tečnosti i kombuhu za pripremu narednog čaja
  • kombuha čaj se pije 3 puta dnevno po jedna šolja
  • kombuha se može koristiti za pripremu čaja više puta, sve dok je svetlo smeđe boje (kad postane tamna, treba je baciti i nastaviti proces sa novonastalim mladim gljivama)

Kombuha za mršavljenje

Jedno od dejstava kombuha gljive jeste da ubrzava metabolizam i proces sagorevanja masti – pa se koristi i za mršavljenje!

Kombuha pomaže proces varenja i boljuapsorpciju hrane, te dovodi do toga da se kilogrami tope. Za ove svrhe, možete svakodnevno piti kombuhu umesto sokova ili kafe, tako da ćete smanjiti unos kalorija uvaš organizam (kombuha će nadomestiti neophodne nutrijente). Uticaj kombuhe na mršavljenje se potvrdio najviše kod veoma gojaznih ljudi.

Kombuha gljiva može dovesti i do nekih nuspojava, posebno ako se strogo ne pridržavate određenih uputstava prilikom pripreme čaja od kombuhe.

Prilikom detoksikacije organizma usled delovanja kombuhe može doći do blažih tegoba i alergijske reakcije, i tada treba na kratko prorediti upotrebu čaja dok se stanje nenormalizuje.

Ne sme se prekoračiti dnevna doza od 3 šolje čaja. Poželjno je da napitak ne bude previše kiseo, jer tako stvorena glukonska kiselina direktno odlazi u krv i na taj način se remeti normalna ravnoteža.

Smanjena kiselost napitka će se postići ukoliko čekamo manje dana da čaj sa kombuha gljivom odstoji. Dakle, što se više dana čeka, to je napitak kiseliji i ima jači ukus. Može doći i do mlečne acidoze, što vodi ka ozbiljnijim poremećajima.

Ukoliko kuvate čaj u keramičkoj posudi, može doći do kontaminacije olovom koji je štetan.Može doći do mučnine, povraćanja, žutice ili glavobolje.

Kombuha u trudnoći

Ne preporučuje se upotreba kombuhe u trudnoći i tokom dojenja. Razlog je u tome što kombuha ima izraženo antibiotičko delovanje.

(Skandalozno.rs, Izvor: dijetaplus.com, foto: pixabay)