31. januara poklopiće se tri nebeska događaja koja se nisu poklopila više od 150 godina – VIDEO

Fenomen

foto-ilustracija: pixabay.com

Kraj ovog meseca doneće nam jednu od najlepših noći, barem kada je posmatranje Meseca u pitanju.

Naime, 31. januara poklopiće se tri nebeska događaja koja se nisu poklopila za više od 150 godina.

Događaj koji je opisan kao pomračenje plavog supermeseca biće spektakularan fenomen, a evo šta će se zapravo dogoditi.

Prvo, Mesec će izgledati i 30 procenata veće i svetlije od uobičajenog, što je fenomen koji se često naziva supermesec. Supermesec je prilično neobična pojava, pa bi i ona bila sama po sebi značajna – ali to je samo početak.

Drugo, pun Mesec koji će se pojaviti 31. januara je plavi mesec. To zapravo ne znači da će izgledati drugačije – već da je to drugi put da je mesec pun za mesec dana. To se dešava na svake tri godine.

Treće – i verovatno najznačajnije od svega – iste večeri će se videti lunarno pomračenje. Taj zapanjujući događaj će dovesti do toga da će mesec pridobiti crvenu boju.

Taj misteriozni izgled, koji se često emituje u crvenkastoj nijansi zbog načina na koji atmosfera duplira svetlost, je razlog zašto se potpuna pomračenja Meseca nekada nazivaju “krvavim Mesecom“.

Za razliku od prvih dveju pojava, treća, odnosno pomračenje, će biti vidljivo samo u nekim delovima sveta, jer zavisi od poravnanja Meseca, Sunca i Zemlje.

Ovaj fenomen biće vidljiv sa Novog Zelanda, većeg dela Australije i centralne i istočne Azije, kao i delovi istočne Evrope i Bliskog Istoka.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/Independent)

Budite prvi sa komentarom na članku "31. januara poklopiće se tri nebeska događaja koja se nisu poklopila više od 150 godina – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.