Ceo život kuvate PIRINAČ na pogrešan način: Evo gde GREŠITE!

cinija

foto: pixabay

Evo kako jednim jednostavnim trikom možete da prepolovite kalorijsku vrednost i da dodate pirinču hranljiva svojstva.

Pirinač se za razliku od ostalih žitarica jednostavnije priprema, a njegov skrob se lakše vari i rezultati su bolji. Ali baš kao i ostale žitarice on ima jednu ključnu manu. I nije baš dobar za vas. Podstiče gojenje i povećava rizik od dijabetesa tipa 2.

[adsenseyu5]

Posebno je štetan beli pirinač. Šoljica ima 200 kalorija i to uglavnom “praznih”, odnosno čisti skrob bez mnogo drugih hranjivih stvari. Naučnici su dokazali kako jednim jednostavnim trikom možete da prepolovite kalorijsku vrednost i da mu dodate druga hranjiva svojstva.

“Kuvali smo pirinač kao i obično, jedino smo u provrelu vodu, pre nego što smo stavili pirinač dodali kokosovo ulje, oko 3 odsto težine u odnosu na pirinač. Nakon što je bio gotov, ostavili smo je u frižideru oko 12 sati” objasnio je doktor Suder Džejms.

Šta se u stvari događa?

Kuvanjem skroba u pirinču postaje izrazito lako varljivo, pa ga organizam lako pretvara u šećer, pa ga glikogen skladišti kao masti. Prženje ili drugi načini pripreme pirinča, međutim ne menjaju skrob i ostaje teže varljiv.

[adsenseyu1]

“Dodavanjem lipida (u ovom slučaju kokosovog ulja, ali i druge masnoće služe svrsi) drastično smanjujete udeo lako varljivog skroba”, objašnjava dr. Pusparaja Tavaraja i dodaje kako ulje reaguje sa skrobom i menja njegovu strukturu.

“Hlađenje pomaže da se učvrsti skrob u njegovom ‘težem’ obliku, pa pirinač postaje manje kaloričan i nakon što ga ponovo zagrejete” dodaje prof. Tavaraja.

(Skandalozno.rs, Izvor: superzena.b92.net)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ceo život kuvate PIRINAČ na pogrešan način: Evo gde GREŠITE!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.