Crni delfin: Ovo je najgori ruski zatvor – VIDEO

Najgori

foto-ilustracija: pixabay.com

Federalna vladina institucija, kaznena kolonija broj 6 u regionu Orenburg, poznatiji kao Crni delfin, jedan je od najgorih, a mnogi kažu i najgori zatvor u Rusiji.

Ovo je jedan od najstarijih zatvora u Rusiji i jedan od prvih zatvora, koji se tad zvao Ostrog. Zatvor je dobio nezvanično ime zbog fontane sa skulpturom crnog delfina, koji stoji ispred ulaza. Skulpturu su napravili sami zatvorenici.

[adsenseyu5]

1. novembra 2000. godine zatvor je počeo da drži zatvorenike osuđene na doživotnu robiju. Nalazi se blizu kazahstanske granice, na samoj granici sa Sibirom, i “dom” je za 700 najtežih kriminalaca u Rusiji. U njemu robuju ubice, zlostavljače dece, teroristi, kanibali, serijske ubice i takozvani “manijaci”.

Pri dolasku u zatvor, čuvari zatvorenicima stavljaju povez oko očiju kako ne bi mogli da mapiraju zatvor i tako isplaniraju svoje bekstvo. Kada se prevoze između različitih zgrada kaznene ustanove, takođe im se stavlja povez.

Printskrin: Youtube/Discovery Channel

Crni delfin je i jedinstven po pitanju pratnje zatvorenika: moraju da budu savijeni, od struka ka nogama, dok im čuvari drže ruke sa lisicama iza leđa, znatno više od struka robijaša. Praktično, gledaju svoja kolena. Ova “stresna pozicija” omogućava maksimalnu kontrolu nad zatvorenicima, koja ih lišava pogleda na njihovu neposrednu okolinu, kao i sprečavanje njihovog bekstva i napada na zatvorsko osoblje.

[adsenseyu1]

Zatvorenici su izolovani i smešteni u ćeliju koja ima troje čeličnih vrata. Na 90 minuta dnevno, transportuju se do velikog kaveza za vežbanje. Za to vreme, ćeliju pretražuju čuvari kako bi možda našli ilegalne predmete.

Zatvorenici se u Crnom delfinu drže pod nazorom 24 sata. Nije im dozvoljeno da se odmaraju ili da sede na krevetima od trenutka kada se probude, pa sve do momenta dok ne odu ponovo na spavanje. Na svakih 15 minuta, stražar pravi krug i proverava svaku ćeliju kako bi bilo sigurno da zatvorenici poštuju pravila.

foto: Wikipedia / Людмила Иванова / Lyudmila Ivanova

Supom se hrane četiri puta dnevno, dozvoljeno im je da koriste samo knjige, novine i radio, što predstavlja njihovu jedinu vezu sa spoljnim svetom. Kada im oficiri daju komandu, moraju da odgovore sa “da, gospodine“.

Pored vrata ćelije stoje slike zatvorenika, sa svim njihovim zločinima kako stražari ne bi pali u iskušenje da im bude žao robijaša.

Zatvor Crni delfin i desetine drugih zatvora sličnih njemu, upoređivani su sa sistemom gulaga Sovjetskog saveza. Aktivisti za ljudska prava su ga opisali kao “koncentracioni kamp u II svetskom ratu“.

Pogledajte video:

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Crni delfin: Ovo je najgori ruski zatvor – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.