Čuda svemira: Snimljena NAJUDALJENIJA zvezda ikada

Zvezde padalice

Svemir – foto: pixabay.com

Habl, teleskop Američke agencije za istraživanje svemira (NASA), zabeležio je zvezdu devet milijardi svetlosnih godina udaljenu od Zemlje, prenosi agencija Anadolija.

Naučnici NASA su tokom istraživanja supernove primetili svetlo, za koje su naknadno ustanovili da je reč o posebnoj zvezdi.

Ustanovljeno je da je reč o najudaljenijoj pojedinačnoj zvezdi ikad zabeleženoj. Obično je nemoguće zabeležiti zvezde udaljenije od 100 miliona svetlosnih godina, čak i korišćenjem najjačih teleskopa.

Naučnici ističu kako je moguće videti vrlo udaljene galaksije i supernove, ali otkriće izlovane zvezde na toj udaljenosti je jedinstveno. Naučni tim je predvodio Patrik Keli, astronom s Univerziteta u Minesoti.

– Možete videti pojedinačne galaksije, ali ova zvezda je barem 100 puta udaljenija od sledeće pojedinačne zvezde koju možemo analizirati – kazao je Keli.

Ovaj plavi superdiv nazvan je “Ikar“, po istoimenom liku iz grčke mitologije čija su se krila, prema legendi, otopila, jer se previše približio Suncu.

Keli je dodao kako su zvezdu primetili prilikom istraživanja supernove koju je otkrio 2014. godine.

Pretpostavlja se da će modernije opremljeni teleskop “Džejms Veb“, koji bi u svemir trebalo da bude poslat 2020. godine, omogućiti detaljnije istraživanje zvezda na toj udaljenosti.

Teleskop Habl je projekt nastao saradnjom NASA s Evropskom svemirskom agencijom, a lansiran je 1990. godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs/Anadolija)

Budite prvi sa komentarom na članku "Čuda svemira: Snimljena NAJUDALJENIJA zvezda ikada"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.