Čudan gest: Naučnici otkrili zašto žene obožavaju da kolutaju očima

vid

foto: pixabay.com

Kolutanje očima nije gest kojim se služe ne samo žene već i muškarci, ali je nauka objasnila zbog čega dame obožavaju to da rade.

Doktorka Trejsi Vilankort sprovela je 2013. godine istraživanje kojim je dokazala da je ovakvo ponašanje poput urođenog tika jer ono to zapravo i jeste.

– Žensko kolutanje očima je delom evolutivna strategija, izjavila je ona.

Žene su tokom evolucije prikrivale svoju agresiju više od muškaraca koristeći takozvanu indirektnu agresiju koja uključuje i kritikovanje izgleda konkurencije, širenje tračeva i isključenje iz društva, kao i kolutanje očima. Razlog za to je želja za preživljavanjem.

To konkretno znači da su se muškarci sa neprijateljima i konkurencijom fizički obračunavali u borbi, a žene su birale manje rizične veštine.

Psiholog Lisa Damur j eu jednom članku koji je objavljen u New York Times-u objasnila i zbog čega svaka tinejdžerka po nekoliko puta dnevno zakoluta očima. Prema njenim rečima to je jedini način da potlačena mlada devojka izrazi svoju želju za samostalnošću.

-Ako prevrće očima dok sklanja sudove, tinejdžerka vam stavlja do znanja da je ona nezavisna država koja za sada popušta pod regionalnom vlašću, istakla je Damur.

To u prevodu znači, prenosi Krstarica, da će skloniti sudove, ali tek kada roditeljima pokaze svoj stav o tome.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Čudan gest: Naučnici otkrili zašto žene obožavaju da kolutaju očima"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.