Čudovište: U odnosu na titanobou, i anakonda izgleda kao dečja igračka – VIDEO

Gmizavac

foto-ilustracija: pixabay.com

Titanoboa ne bi imala ravnog među današnjim zmijama, a čak i anakonda u odnosu na praistorijsko čudovište izgleda kao dečja igračka.

Duboko u šumama Južne Amerike ogromna zmija je nekada davno vrebala svoj plen. Tihi lovac približavao se sve bliže svojoj žrtvi, napadala u trenutku i ubijala jednim brzim ugrizom. Džinovski gušteri, koji su joj bili na meniju pre 60 miliona godina, nisu obično ni znali šta ih je ubilo.

Oko pet miliona godina nakon nestanka dinosaurusa, titanoboa je bila jedan od glavnih predatora u prašumama, na samom vrhu lanca ishrane. Praistorijska vrsta mogla je da poraste i do 15 metara i da teži preko 1.100 kilograma. Bila je veća od današnjih prikolica i duplo teža od polarnog medveda, a široka skoro metar. Za titanobou ne bi bilo ništa da proguta celog čoveka.

Naučnici su 2011. godine otkrili gotovo neoštećen skup kostiju lobanje ove zmije, duboko u kolumbijskom rudniku uglja. Oblast današnje Kolumbije bio je nekada gotovo sasvim ispod nivoa mora, sa vrelom i vlažnom klimom i dosta kiše. To je bilo idealno okruženje u kojem je mogla da se pritaji i kamuflira u blatnjavoj vodi. Zmija koja je pronađena najverovatnije je tako i potonula u blato i uginula, piše ATI.

Replika titanoboe izložena je u Centralnoj stanici u Njujorku 2012. godine, dok guta nešto što liči na krokodila.

Titanoboa među današnjim zmijama nema ravne. Uprkos svom imenu, verovatno nije ubijala plen stiskom, već se oslanjala na zasedu poput krokodila i napadala brzo i žestoko.

Do njenog otkrića najveći fosil zmije ikada pronađen bio je dug 10 metara, koji je pripadao gigantopsisu koji je živeo pre 20 miliona godina u Africi.

Najveća zmija danas je džinovska anakonda, duga oko 4,5 metara, koje retko mogu da narastu i do šest metara.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs, ATI)

Budite prvi sa komentarom na članku "Čudovište: U odnosu na titanobou, i anakonda izgleda kao dečja igračka – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.