Da li biste OBRISALI neka neprijatna SEĆANJA? Uskoro će to biti moguće

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Sećanje je jedna od najdragocenijih stvari u životu, ali određene uspomene i naučene reakcije mogu negativno da utiču na život i rado bismo ih obrisali, samo da možemo.

Optogenetika je naučna grana koja bi jednoga dana možda mogla da nam ispuni tu želju. Naučnici su u više navrata izvodili eksperimente u kojima su miševima namerno brisali sećanja, ili barem uspevali da ih učine bleđim.

[adsenseyu5]

Koristeći metodu kondicioniranja straha, neurolozi Đun-Hjeong Čo i Vung Bim Kim naučili su miševe da na visoke zviždeće tonove reaguju strahom. Miševi su bili genetski izmenjeni tako su naučnici tačno mogli da prate određene nervne putanje između centara koji prerađuju zvuk i amigdale, koja učestvuje u reakcijama straha.

Kao što su i očekivali, veze koje učestvuju u obradi visokih zviždećih tonova pojačavale su se tokom kondicioniranja, što, međutim, nije bio slučaj s putanjama zaduženim za obradu niskih zviždećih tonova. U sledećoj fazi, Čo i Kim ponovo su izložili miševe visokom zviždećem tonu, a da ih prethodno nisu izložili nadražaju koji je u fazi kondiciniranja izazivao strah – blagom elektrošoku.

U tom procesu, poznatom kao “brisanje straha”, životinje postepeno “zaboravljaju” da reaguju strahom na zvuk. Uprkos tome, postoji mogućnost “recidiva”, reakcija se spontano ponovo pojavi, iako je kondicioniranje prekinuto.

[adsenseyu5]

Čo i Kim imaju objašnjenje za to: neuronalni put, koji je tokom kondicioniranja pojačan, kod miševa je i posle brisanja straha bio izraženiji nego ranije.

– Brisanje straha ne briše sećanje koje izaziva strah, već ga samo privremeno prikriva – kaže Đung-Hjeong Čo za “Gardijan”.

Tu stupa u akciju optogenetika, koja je naučnicima omogućila da baš to sećanje trajno obriše kod eksperimentalnih životinja. Optogenetički postupak podrazumeva manipulaciju neurona u mozgu tako da reaguju na svetlosne talase određenih frekvencija, i to tako što proizvode određene proteine.

[adsenseyu1]

Na taj način, naučnici su mogli da kontrolišu aktivnost neurona. Čo i Kim su upotrebili ovu tehniku da smanje aktivnost između neurona koji su učestvovali u reakciji straha na visoke zviždeće tonove. Ponovnih reakcija straha više nije bilo.

Rezultati su upečatljivi, ali je takođe jasno da je reč o osnovnim istraživanjima. Kondicionirana reakcija na specifični nadražaj bitno je jednostavnija nego, recimo trauma izazvana ratom. Osim toga, optogenetika nije za primenu na ljudima.

Ona samo treba da pomogne naučnicima da bolje razumeju aktivnosti u nervnim ćelijama kako bi lekovima ciljano uticali na njih.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs, welt.de)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li biste OBRISALI neka neprijatna SEĆANJA? Uskoro će to biti moguće"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.