Da li ste se makar jednom zapitali zašto su šahtovi uglavnom okruglog oblika?

Ilustracija

Ukoliko ste od onih koji obraćaju pažnju na sitnice, sigurno ste se makar jednom zapitali zašto su šahtovi uglavnom okruglog oblika.

Ako se i vi sami niste zapitali, postoji velika verovatnoća da ste ovo pitanje dobili, ili ćete dobiti na razgovoru za posao. “Kreativni” direktori, naime, vrlo vole ovo pitanje jer ono pokazuje da li brzo mislite. Njih, doduše, ne zanima ispravan koliko maštovit odgovor.

Dakle, zašto su, od svih potencijalnih oblika, odabrani najčešće oni okrugli?

Prema autoru knjige “250 odgovora na pitanja koja su vas uvek mučila o svakodnevnim stvarima“, Larija Šekela, šahtovi su uglavnom okrugli jer je to “najbolji oblik kako bi šaht pružio otpor kompresiji Zemlje koja je oko njega”.

Pored toga, okrugli oblici su lakši za proizvodnju od pravougaonih ili kockastih, i, budući da su prilično teški, kada su okrugli, lakši su za prenos (samo se kotrljaju do željenog mesta). Na sve to, radnici ne moraju da paze na ugao postavljanja šahtova, jer okrugli samo skliznu u rupu.

Međutim, najbitniji razlog je sledeći – okrugli poklopac nikako ne može da propadne u kanalizaciju. Naime, svaki otvor za šaht ima i jedan pregradni deo koji je uži od samog poklopca, što ga sprečava da propadne.

Kako god da postavite okrugli poklopac, on neće propasti, dok oni četvrtasti mogu ukoliko se okrenu dijagonalno od pregrade, mogu propasti kroz rupu.

(dnevno.rs, foto: pixabay.com)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li ste se makar jednom zapitali zašto su šahtovi uglavnom okruglog oblika?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.