Da li ste znali koja je JEDINA namirnica koju je doživotni predsednik Jugoslavije ODBIJAO da jede?

Ilustracija

Tito i Jovanka Broz – foto: Tanjug/Arhiva

O životu Josipa Broza Tita i dalje se mnogo piše, a kako je privatan život krio od očiju javnosti, često otkrivamo nove detalje. Da je bio veliki hedonista odavno se zna, ali da li ste znali koja je jedina namirnica koju je doživotni predsednik Jugoslavije odbijao da jede?

Naime, Josip se opuštao uz viski star dvadeset godina i pušio cigare iz Havane, a kada je hrana bila u pitanju nije bio puno izbirljiv.

Kako tvrdi njegov poslednji batler Jože Oseli u knjizi “Titovi poslednji dani“, jugoslovenskom predsedniku uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam sebi stavljao u tanjir ono što želi da pojede u određenom trenutku.

Odbio je da jede samo jednu namirnicu!

“Doneli smo mu puževe, a on je rekao: “Ne, ja baš ne bih jeo puževe“”, otkrio je slavni slovenski kuvar koji je sa suprugom Metkom sedam i po godina brinuo o predsednikovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.

Zagorje u srcu

Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a pre svega štrukle. Od mesa je najviše voleo govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera.

Kada je u Severnoj Koreji dobio na poklon čaj od ginsenga, započeo je sa ritualnom ispijanja ovog napitka pre spavanja.

Uzimanje čaja od ginsenga u Aziji praksa je već više od 5.000 godina, a njegove blagodati su brojne: poboljšava opšte stanje organizma i mentalne aktivnosti, a preventivno deluje i protiv mnogih bolesti.

(Skandalozno.rs, Izvor: punkufer.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li ste znali koja je JEDINA namirnica koju je doživotni predsednik Jugoslavije ODBIJAO da jede?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.