Da li zaboravljate imena osoba koje ste tek upoznali? Evo zašto je to tako!

Ilustracija

Koliko puta vam se dogodilo da nekoga upoznate, rukujete se, on vam kaže svoje ime, a vi ga zaboravite već u idućem trenutku?

Osećate se neugodno jer vam se ta osoba upravo predstavila.

Verovatno ne postoje ljudi kojima se to nije dogodilo, a naučnici su objasnili zašto možemo pamtiti razne informacije, datume, nazive, a zaboravljamo ime nekoga koga smo tek upoznali.

Naš mozak će prepoznati lice, setiće se situacije, razgovora, ali na imenu neznanca će zapeti. Mnogo lakše mu je da zapamti ime nekoga ili nečega što nam je blisko i važno u životu ili što ga asocira na nešto poznato. S druge strane, ime nekoga na koga smo prvi put naišli doživljava kao nevažnu informaciju.

U situacijama kao što je upoznavanje našem mozgu je teško u isto vreme davati i primati informacije.

Umesto da se fokusira na informacije o čoveku koga smo upoznali, naš mozak će se baviti mislima šta ćemo reći i kako ćemo to izgovoriti, a tad automatski neće obraćati pažnju na ono šta nam je sagovornik rekao.

Da bi to dokazali, naučnici su napravili eksperiment u kojem su dobrovoljce podelili u dve grupe i zatražili su da se predstave. Nakon toga su ih tražili da se sete šta su čuli od drugih.

Učesnici istraživanja setili su se podataka o svim članovima svoje grupe osim onog člana koji je govorio direktno pred njima jer su bili toliko usredsređeni na ono što su hteli da kažu da nisu obraćali pažnju na nove informacije.

Naučnici su napomenuli kako je za sve “kriva” radna memorija zadužena za kratkoročna sećanja jer upravo ona ima veliku ulogu u pamćenju imena.

Kažu kako je ponavljanje jedan od glavnih pokretača naše radne memorije. Zbog ograničene količine skladišnog prostora u radnoj memoriji, s vremenom će naš mozak automatski brisati podatke koje smatra beznačajnima.

Zato, ako se ne usredsredimo na neke informacije, one će nestati, kao što nestane ime nekoga koga smo upravo upoznali.

(fokus)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li zaboravljate imena osoba koje ste tek upoznali? Evo zašto je to tako!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.