Da li znate da ste oduvek pogrešno kuvali pirinač?

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Kuvanje pirinča zvuči kao jedan od najjednostavnijih poslova koje možete obaviti u kuhinji, međutim u stvarnosti, pirinač retko ko zna zaista dobro skuvati.

Ili je presuv ili pregnjecav, nekima uvek zagori, a nekima se toliko raskuva da više ni ne nalikuje na pirinač.

[adsenseyu5]

Jednom usvojena tehnika kuvanja mnogo će vam značiti ako se u vašoj kući pirinač jede često pa prestanite da kuvate ovu namirnicu ‘odokativnom metodom’ i naučite kako da skuvate ta mala bela zrna jednom zauvek.

Već dobro poznati recept govori da na šoljicu pirinča idu dve šoljice vode, a mnogi ljudi greše već u prvom koraku.

U čemu je caka?

Ako hladan pirinač ubacite u lonac s hladnom vodom i tek onda upalite vatru, teško ćete dobiti savršen pirinač.

[adsenseyu1]

Stručnjaci kažu da bi oba sastojka trebala biti topla pa sledite ovaj recept:

1. Suv pirinač grejite u loncu (na suvo ili na malo ulja) dok vodu grejete do ključanja u kuvalu ili drugom loncu.

2. Nakon što ste pirinač zagrejali minut ili dva, dodajte vruću vodu, prstohvat soli, promešajtei poklopite lonac dok ponovno ne provri.

3. Podignite poklopac, smanjite vatru i nastavite da kuvate uz mešanje dok voda ne ispari (pogledajte i koje je vreme kuvanja je naznačeno na pakovanju).

4. Ugasite vatru kad pirinač dobije željenu teksturu, a ako želite posebno mekan pirinač, poklopite lonac i pustite da se pari još pet minuta – bez vatre, naravno!

(Skandalozno.rs, Izvor: 100posto.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Da li znate da ste oduvek pogrešno kuvali pirinač?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.