Danas je Biljni petak: Treba da odete do bilo koje livade, i promenite svoju sudbinu!

Ilustracija

foto: pixabay.com

Na današnji dan žene treba da pokose travu na najbližoj livadi i da je čuvaju preko cele godine kako bi im porodica bila zdrava i uspešna

Danas je biljni petak, to je dan pred Đurđevdan, za koji se u narodu od davnina veruje da ima poseban značaj. Smatralo se da biljke ubrane na ovaj dan imaju izuzetna lekovita svojstva.

Mnogi danas odlaze u šume i polja kako bi ih nabrali, a narodni travari na ovaj dan imaju najviše posla, jer je važno da nabave i uberu sve potrebne lekovite biljke.

[adsenseyu5]

U Šumadiji travu koja se kosi na današnji dan posebno ostavljaju i čuvaju, ona se koristi samo u posebnim slučajevima. Upotrebljava se samo kao lek, ako se stoka razboli.

Na današnji dan žene treba da pokose travu na najbližoj livadi i da je čuvaju preko cele godine kako bi im porodica bila zdrava i uspešna.

Danas obavezno nemojte propustiti da sakupite i maslačak, cvet veoma dragocen za naše zdravlje, a prave se i venci od bilja koji se suše napolju i tek onda unose u kuću.

U istočnoj Srbiji je rasprostranjen običaj da pre zore, po rosi, devojke odlaze u prirodu, umivaju se na izvoru, a potom beru biljke i korenje koji se kasnije tokom godine koriste za lečenje i spravljanje magijskih napitaka i afrodizijaka.

Magijom su se najčešće bavile devojke pred udaju. Na biljni petak magijski lov na muškarce, zavisio je od mesta do mesta. Ponegde su brale pomamnik, da bi se momci za njima pomamili i navalu da bi prosci i muškarci “navaljivali”.

[adsenseyu1]

Narod veruje da kukurek ubran na današnji dan ima naročito veliku moć i da pomaže u sticanju bogatstva.

Zato su se od njega nekada pravili venci koji su stavljani ovcama oko vrata, ali je ovaj običaj danas ima savremenu primenu. Kada uberete kukurek potrebno je da ga ispresujete u knjizi, udžbeniku ili čak i pod tastaturom. Ovi predmeti simbolizuju alatke koje pomažu u sticanju materijalnog bogatstva.

Tokom večeri, treba ponovo otići na mesto gde je ubrana ova biljka, zapaliti vatru i čekati ponoć. Tada se po verovanju u istočnoj Srbiji, na nebu pojavi kratka blješteća svetlost koja svakoga ko je vidi učini bogatim.

Ako se odlučite da primenite ove metode i i pak odete po biljku, obavezno na mesto odakle je iščupate stavite parče hleba. Veruje se da ćete tako zemlji otplatiti dug.

(Skandalozno.rs, Izvor: Telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Danas je Biljni petak: Treba da odete do bilo koje livade, i promenite svoju sudbinu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.