Danas slavimo Arhangela Gavrila: Za muškarce, ovo je najbolji dan za rad!

Arhangel Gavrilo

foto: Wikipedia/Tsnena

Arhangela Gavrila crkva slavi kao blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za hrišćanstvo, pa zato, iako nije obeležen crvenim slovima u kalendaru, ima jako veliki značaj.

Arhangel Gavrilo se slavi od 9. veka, kada se javio u keliji kod Kareje i prstom na kamenu ispisao pesmu Bogorodici. Dan posvećen ovom Božjem glasniku je i 26. jul, kada se slavi letnji Aranđelovdan.

Na današnji dan devojke ne bi trebalo da rade nikakve fizičke poslove, dok je za muškarce ovo najbolji dan za rad.

Arhanđeo Gavrilo je “živa sila bestelesna” i “jedan od sedmorice serafima” najbližih Božijem prestolu. Učestvovao je u Božijem stvaranju sveta i u borbi protiv “palih” anđela, predvođenih samim zlom, Satanom.

Njegovu blagodetnu ulogu priznaju, praznuju i slave sve tri monoteističke religije – judeizam, hrišćanstvo i islam. Jevreji smatraju da Božiji glasnik poslan Danilu, Zahariji i Mariji, a hrišćani i muslimani veruju da je on prorekao rođenje Jovana Krstitelja i Isusa.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Arhagel Gavrilo je preneo Božju poruku proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i poučivši ga kako da napiše Knjigu postanja. On je najavio Zahariji rođenje Jovana Preteče Hristovog – Svetog Jovana Krstitelja.

Isti arhangel Gavrilo javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa vešću da će roditi sina, spasitelja ljudskog roda, Gospoda Isusa Hrista.

Lik anđela Gavrila slika sa Presvetom Bogorodicom Marijom, koja prima Blagovest, je na carskim dverima pravoslavnih oltara koja se simbolično otvaraju tokom liturgije, jer je ovaj događaj otvorio put u Carstvo nebesko.

Najveća i najradosnija vest u hrišćanstvu koju je javio Blagovesnik je vest o Vaskrsenju Hristovom.

Ova scena sa arhangelom Gavrilom kako sedi na grobnom kamenu i pokazuje na prazan grob najčešće se slika na pravoslavnim predstavama događaja Vaskrsenja.

(opanak.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Danas slavimo Arhangela Gavrila: Za muškarce, ovo je najbolji dan za rad!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.