Drago kamenje: Da li ste čuli za Kamenu šumu pored Kraljeva?

Blago Srbije

Printskrin: Youtube/Kraljevo Online

U Kamenoj šumi koja se nalazi pored Kraljeva, okamenjeno drvo koje čini ovu šumu zaustavljeno je na pola puta da postane drago kamenje, pa ima naznaka da ovaj prostor može biti nalazište dragulja.

Kamena šuma se nalazi na lokaciji između Žiče i Mataruške Banje, na brdu Lojanik, i predstavlja jedinstveni prirodni fenomen, jer ova šuma ima naslage i ostatke kalcifikovanog drveta iz vremena paleolita.

[adsenseyu5]

Takođe se mogu pronaći i ostaci stariji od milion godina, a ova šuma se prostire na površini od oko 15 hektara.

“Kameno drvo” prema brojnim studijama stručnjaka nastalo je prolaskom mineralnih voda kroz naslage vulkanskog pepela što je tokom hiljada godina dovelo do toga da se nekada živi organizam doslovce pretvori u materiju tvrđu i od kamena.

Ovo drvo samo po sebi deluje nestvarno, jer je teško kao granit, a ima svojstva najobičnijeg drveta. Na njemu su vidlljivi godovi, kao i svi kanali koji su hranili drvo i služe kao podsetnik onoga što se dešavalo pre milion godina.

U Evropi postoji još samo pet ovakvih nalazišta, u Češkoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Ukrajini i Belgiji, a u celom svetu postoji oko 30.

Printskrin: Youtube/Kraljevo Online

Srbija se po prirodnim bogatstvima koja se nalaze u našoj zemlji, izdvaja od mnogih država u svetu. Nažalost, brojna mesta ostaju daleko od očiju javnosti, jer mnogi ni ne znaju da ona postoje, a jedna od takvih je i Kamena šuma.

[adsenseyu1]

Ova nesvakidašnja šuma je nedovoljno istražena, a nije ni dovoljno zaštićena, iako je odlukom Skupštine Kraljeva još sedamdesetih godina, ona stavljena pod zaštitu države.

U Kamenoj šumi je narasla crnogorica i listopadna šuma, pa i ove biljke doprinose neobičnom i zaista jedinstvenom izgledu ove šume.

Printskrin: Youtube/Kraljevo Online

Meštani su posebno ponosni na ovo blago Srbije.

Naročito ističu da drvo koje se ponaša i kao kamen, može da naoštri kosu tako da se ni posle pola dana košenja ona ne istupi.

Kamena šuma koja ima delove stare i milion godina, svakako zaslužuje da bude turistička atrakcija Srbije i da se za nju zna i čuje.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Drago kamenje: Da li ste čuli za Kamenu šumu pored Kraljeva?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.