Ekspedicija veka: Počinje potraga za TAJNOM ODAJOM u Tutankamonovoj grobnici!

Faraon

foto: Wikipedia / Jon Bodsworth

Arheolozi su započeli planiranje izgubljene, tajne komore u grobnici faraona Tutankamona koju nameravaju da traže uz pomoć najmodernije tehnologije radarskih sistema.

Naučnici s Univerziteta u Torinu skeniraće dubine i prostor koji se nalazi iza 3.300 godine stare grobnice kralja Tuta.

Naučnici pretpostavljaju da tajna komora – za koju su otkriveni dokazi da postoji – sadrži posmrtne ostatke Tutankamonove majke, kraljice Nefertiti, kao i ogromnu količinu blaga: kada je otkrivena Tutankamonova grobnica, bila je neopljačkana i u njoj se nalazilo veliko blago te se i danas smatra jednim od najvećih arheoloških otkrića.

[adsenseyu5]

Egiptolog Nikolas Rivs je otkrio: „Čini se da je pred nama još jedno izvanredno otkriće iz Tutankamanove ere – pretpostavljamo da na severnoj strani njegove grobnice imamo hodnike i komore.“

Zanimljivo je podsetiti i kako se otkriće grobnice kralja Tuta dugo vezalo za kletvu, još otkako su je 1923. otkrili Britanac Hauard Karter i njegov tim. Lord Karnavon, čovek koji je finansirao ekspediciju, umro je od ujeda komarca.

Radiolog koji je skenirao grobnicu takođe je ubrzo umro, jedan od članova je umro od trovanja – šest članova od njih 26, koliko ih je bilo u ekspediciji, preminulo je nedugo nakon otkrića grobnice.

Stoga, za svaki slučaj, novom timu poželimo svaku sreću…

(Skandalozno.rs, Izvor: radiosarajevo.ba)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ekspedicija veka: Počinje potraga za TAJNOM ODAJOM u Tutankamonovoj grobnici!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.