FENOMEN: Sve što morate da znate o krvavom Mesecu koji će se pojaviti 20. januara

Pomračenje

foto: pixabay.com

Pomračenje Meseca koje nas očekuje 20. januara poklopiće se sa Krvavim Mesecom i biće vidljivo golim okom na nebu doneće nam niz nepredviđenih promena i spektakularan pogled na nebu.

Pomračenje Meseca se dešava samo kada je pun Mesec, a ovaj će biti najveći u 2019. godini pa ga stručnjaci iz NASA nazivaju i Super Mesecom.

Volter Friman, fizičar sa Univerziteta Sirakuza, dao je pet zanimljivih odgovora vezanih za ovaj događaj kome će posvedočiti milioni ljudi širom sveta.

– Ne morate da preduzimate nikakve zaštitne mere ukoliko želite da gledate pomračenje Meseca. On nikada nije toliko sjajan da može da vam ošteti vid kao Sunce, rekao je on.

Svake godine se desi ne više od jednog potpunog pomračenja Meseca jer se ne dešava da se svakog meseca kada je pun nađe u Zemljinoj senci. Nekoliko minuta posle 22:30 časova po srednjeevropskom vremenu Zemljina senka će početi da pokriva levu stranu Meseca i oko sat vremena kasnije dogodiće se potpuno pomračenje.

Ovo totalno pomračenje neće trajati duže od sat vremena pa će se Mesec posle 1:45 časova opet naći u prvobitnoj sjajnoj pojavi.

Mesec će uz to biti i krvav jer će se sunčeva svetlost reflektovati na njega i time izazivati crvenu boju na njemu.

Nemojte da propustite ovu fascinantnu pojavu na nebu jer stručnjaci predviđaju da će se ovakav Mesec pojaviti ponovo na nebu tek za nekoliko godina.

(Skandalozno.rs, Izvor: elegraf.rs/space.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "FENOMEN: Sve što morate da znate o krvavom Mesecu koji će se pojaviti 20. januara"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.