Francuski list “Figaro” izneo pet razloga zbog kojih treba posetiti Beograd

Ilustracija

Beograd – foto: pixabay.com

Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji udarna je vest u našoj zemlji, a francuski mediji takođe pišu o poseti svog predsednika prijateljskoj državi na Balkanu.

Francuski list “Figaro” ističe da je ovo prva zvanična poseta francuskog predsednika Beogradu posle 18 godina, a tim povodom, francuske kolege su se u opširnom tekstu pozabavile prestonicom Srbije, sve većom popularnošću Beograda među stranim turistima, kao i razlozima zbog čega treba posetiti Beograd i Srbiju.

KALEMEGDAN – ČUVAR ISTORIJE

Francuzi su se pozabavili Kalemegdanskom tvrđavom, koju se nazvali kameno-zelenim plućima grada. Tvrđava koja pruža sjajan pogled na ušće Save u Dunav, pamti bogatu istoriju ovog grada, sa svojim rimskim, osmanskim i austrougarskim zidinama, piše “Figaro“.

Na Kalemegdanu se, dodaju, nalazi i spomenik Francuskoj, izgrađen 1930. godine, koji simbolizuje dugo francusko-srpsko prijateljstvo, a list je fasciniran i ostalim građevinama na području Beograda.

MUZEJI ZA SVAČIJI UKUS

Muzeji u Beogradu, naročito u poslednjih godinu dana, “iznikli su kao jorgovani posle zime”, metaforično piše francuski list.

Francuzi napominju da se u Narodnom muzeju, koji je smešten u srcu grada, nalaze mnoga umetnička dela, zbirke numizmatike, praistorijske ili antičke arheologije, srpske religiozne umetnosti (ikone i frske), jugoslovenske umetnosti, kao i radovi mnogih svetski priznatih umetnika Renoara, Sislija, Rubensa, Rembranta, Ticijana, Monea i drugih…

Francuski list pomenuo je i Muzej savremene umetnosti, zatim Vojni muzej, ali i šarmantan Muzej automobila, koji vredi posetiti.

POSEBNO UMEĆE ŽIVLJENJA, BALKANSKO-BAROKNI STIL, BLIZINA VOJVODINE

Kao treći razlog za posetu Beogradu “Figaro” ističe “poseban način života” u tom gradu.

– Ovde se živi kao da sutra ne postoji – prenosi list pišući o noćnom životu u srpskoj prestonici.

Beograd je spoj slovenskog fatalizma i istorijskog pragmatizma, a beogradski duh karakterišu slavljenje života i dobro raspoloženje.

S tim u vezi ukazuje se na splavove na Savi, Skadarliju, zbog čega je Beograd postao omiljena vikend destinacija.

Kao četvrti razlog navodi se jedinstvena balkansko-barokna atmosfera, a kao peti razlog se ukazuje na blizinu jedinstvenoj Vojvodini, koja ima brojne manastire, salaše, a i poznati muzički festival “Exit”.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs/Figaro)

Budite prvi sa komentarom na članku "Francuski list “Figaro” izneo pet razloga zbog kojih treba posetiti Beograd"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.