Frapantan podatak: Koliko dana provedu žene birajući šta da obuku za posao?

Osveta

foto-ilustracija: pixabay.com

Tokom prosečnog radnog veka od 47 godina, žena provede 119 dana ispred ormara, pokazalo je jedno istraživanje.

Više od jedne trećine žena reklo je da je pod pritiskom kako da se obuče za posao, a 76 odsto njih je priznalo da im je teško da odluče šta je prikladno, a šta ne.

Studija je pokazala da manje od polovine ispitanih žena nema definisan kodeks oblačenja na poslu, i da je time odluka šta da obuku otežana.

Pre odlaska na posao, žena u proseku provede 14 minuta razmišljajući šta da obuče, što je, kad se sabere jednako dva i po dana u godini.

– Većina firmi nema kodeks oblačenja, i zato sve veći broj radnica brine o tome šta odeća koju nose potencijalno govori o njima – rekao je Dejvid Klift koji je sproveo studiju.

On navodi da jedna od 10 žena tvrdi da je pod pritiskom kako da se obuče kada joj je poslodavac osoba suprotnog pola, a 19 posto njih krivi kulturu kompanije. Čak 28 posto žena se suočilo sa negativnim komentarima kada su na posao došle sa pirsingom ili tetovažom, njih 16 posto su dobile neprimerene komentare na oblačenje, a 28 posto zbog šminke.

Studija je pokazala da jedna od deset ispitanih žena poslata je kući da se presvuče nakon što se pojavila u odeći koju su njeni poslodavci smatrali neprikladnom.

– Muškarci nisu pod stresom kada se oblače za posao, i zato 66 posto ispitanika nikada nije imalo problema pri odlučivanju šta da obuku. Međutim, oba pola su saglasna oko toga koja odeća definitivno nije prikladna za rad, i tu je šest od 10 ispitanih navelo šorc, zatim potpuni promašaj za oblačenje u kancelariji su trenerke, kapuljače kao i majice sa sloganima – kaže se u studiji.

– Nadamo se da će rezultati do kojih smo došli ovim istraživanjem poslužiti poslodavcima da shvate koliko je važno da preciziraju kodeksom kako bi trebalo da se zaposleni obuku – zaključuju istraživači.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs, Independent)

Budite prvi sa komentarom na članku "Frapantan podatak: Koliko dana provedu žene birajući šta da obuku za posao?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.