Gde li se sada nalazi kabriolet koji je Ilon Mask lansirao u svemir? – VIDEO

Gde se nalazi sada?

Auto u svemiru – foto: Space X/ EPA

Kada je Ilon Mask 6. februara prošle godine u svemir lansirao automobil Tesla roudster, u njemu se za volanom našla jedna lutka, u prtljagu gitara, robot i zlatna ploča, a iz zvučnika su se čuli zvuci pesme Dejvida Bouvija.

Teslin kabriolet je lansiran pomoću rakete “Falkon hevi” (The Falcon Heavy) i do sada je verovatno prešao duži put nego ijedan automobil u istoriji, jednak ukupnoj vožnji oko sveta 22 puta. Trenutno se kreće brzinom od nekoliko hiljada kilometara na sat, ali gde se sada automobil nalazi?

Tesla se kreće eliptičnom putanjom oko Sunca, prolazeći pored Venere i Merkura. Ako neki od asteroida ne uništi automobil, automobil bi mogao da orbitira oko Sunca još nekoliko miliona godina.

A odgovor na postavljeno pitanje glasi: Ne postoji način da se sa Zemlje vidi fascinantno putovanje Teslinog automobila.

On se nalazi previše daleko da bi mogao da bude viđen pomoću teleskopa. To će biti moguće tek ako, eventualno, krene nazad prema Zemlji.

Naučnici sa Univerziteta u Torontu pretpostavljaju da će kabriolet orbitirati nekoliko narednih decenija.

Oni smatraju da će Maskov Tesla roudster 2091. godine proći dovoljno blizu Zemlje da bi mogao da se vidi pomoću snažnog teleskopa, i to sa Havaja.

Njegovo kretanje se, putem interneta, može pratiti uživo.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net/businessinsider.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Gde li se sada nalazi kabriolet koji je Ilon Mask lansirao u svemir? – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.