Grupu ronilaca je napao morski pas, ali onda… – VIDEO

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Videosnimak prikazuje ogromnog grbavog kita kako štiti pomorske biologe od morskog psa koji im se veoma približio. Video je snimljen u vodama uz Kukova ostrva u južnom Tihom okeanu.

Nan Hauzer (63) je rekla kako je grbavi kit štitio nju i njen tim od tigrastog morskog psa koji je kružio oko njih tako što ih je stavio pod svoje peraje dok je oko njih plivao pet metara dug tigrasti morski pas, a zatim ih je glavom i ustima odgurivao što dalje. Sisar težine 25 tona i dužine 14 metara može se videti kako stavlja ženu pod svoje prsne peraje, a u jednom trenutku je i  podigne  izvan vode.

Nan je rekla kako ovaj incident, koji se dogodio u oktobru, dokazuje kako je intuitivna priroda kita da spasava druga živa bića, uključujući i ljude, samo što to do sada još nije bilo i snimljeno. Uporedila je to sa vatrogascem koji spremno uskače u zapaljenu kuću kako bi spasio živote stranaca.

Snimak prikazuje kita kako navodi ronioce da plivaju u određenom smeru, a Nan ubrzo ispliva na površinu i javi svom timu u čamcu kako je u blizini morski pas. Nan kaže kako je u međuvremenu drugi kit udarao repom po vodi kako bi oterao ajkulu. U prvom trenutku ona je pomislila kako je morski pas samo još jedan kit, ali kada je primetila da mu se rep kreće levo-desno, a ne gore-dole, shvatila je kako se prema njoj kreće mnogo opasnija životinja.

“Nisam bila sigurna što kit namerava kada mi je prišao, i nije prestajao da me odguruje punih desetak minuta”, priča Nan.

“Provela sam 28 godina pod vodom sa kitovima, i nikada još nisam imala kita koji je bio toliko brižan i koji je insistirao da me smesti pod svoje prsno peraje.”

Naučnici su već videli primere kada su kitovi spasavali druge vrste, ali ovo je prvi dokumentovani slučaj da su stvarno štitili čoveka od morskog psa. 

(Skandalozno.rs, Izvor: net.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Grupu ronilaca je napao morski pas, ali onda… – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.