Hrabri otac je stao između polarnog MEDVEDA i svojih ćerki i rekao im da BEŽE! – VIDEO

Napad

foto-ilustracija: pixabay.com

Jedan otac je poginuo štiteći svoju decu od napada polarnog medveda u najsevernijem delu Kanade, Nunavutu.

Aron Gibons (31) bio je 3. juna na ostrvu Sentri, popularnoj destinaciji za lov i ribolov na zapadnoj obali zaliva Hadson, kad je naišao medved. Njegovi rođaci su tvrdili da je njegova smrt bila herojska jer je rekao kćerkama da beže, dok je on sam ostao između njih i medveda.

Advertisement

Deca su nepovređena, ali Gibons je umro u napadu. Medved je kasnije pronađen i ubijen.

Advertisement

“Uživao je sa svojom decom kad ih je iznenadio medved koji je počeo vrebati devojčice‘, rekao je Gibonsov ujak, Gordi Kidlapik.

Otac nije bio naoružan u vreme napada, rekla je policija, iako je sa sobom na izlet poneo pušku. Jedna od devojčica koja ide u osnovnu školu pozvala je pomoć putem radija na brodu.

“Čuli smo pozive upomoć. To je bilo strašno”, rekao je Kidlapik. Gibonsova smrt šokirala je njegove komšije iz gradića Arviata, oko 10 kilometara udaljenog od mesta napada.

‘To je neverovatno tužno. Mi smo mala zajednica i ovakve nas stvari jako pogađaju’, rekao je službenik gradske uprave Džon Mejn.

U toj pretežno inuitskoj zajednici, pojava medveda nije retkost. 2017. godine zabeleženo je čak 380 susreta, a populacija polarnih medveda je stabilna i kreće se oko 840 jedinki. Međutim, zabeleženo je da su medvedi manji i u nešto lošijem stanju nego inače.

Advertisement

Zbog čestih ekskurzija u to područje, medvedi su izgubili strah od ljudi što doprinosi učestalijim napadima. Ali, napadi su i dalje vrlo retki, a poslednji je zabeležen 2000. godine oko 200 kilometara od Arviata.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/ huffingtonpost.ca)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Hrabri otac je stao između polarnog MEDVEDA i svojih ćerki i rekao im da BEŽE! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.