I sunčane naočare imaju rok trajanja

Žena

Naočare imaju rok trajanja – foto: pixabay.com

Brazilski naučnici sa Univerziteta Sao Paulo otkrili su da nakon dve godine korišćenja sunčanih naočara, stakla izgube prvobitnu zaštitu od UV zraka i oko više nije zaštićeno od Sunca.

Oštećuje se sočivo

Za vreme nošenja naočara sunčevi zraci postepeno oštećuju sočiva ili stakla sve dok zaštita od UV zraka potpuno ne nestane. Smatra se da je prosečno trajanje zaštite od Sunca dve godine. Zato, na svake dve godine treba menjati sunčane naočare ili barem stakla.

Nošenje sunčanih naočara bez UV zaštite opasno je jednako kao i da ne nosite naočare. To se događa zato što se zenice oka pod zatamnjenim staklima šire i sunčevi zraci prodiru lako u oko.

Posledice koje UV zraci mogu prouzrokovati su alergijski solarni konjunktivitis, upala rožnjače, kao i oštećenje žute pege, koja je odgovorna za centralni vid oka.

Obavezno zaštitite oči

Sunce takođe doprinosi razvoju katarakte, stoga se nošenjem sunčanih naočara sa UVA i UVB zaštitom može usporiti pojava katarakte. Takođe, sunčane naočare treba da nose i deca i starije osobe, zato što su njihove oči osetljive na oštećenja koja izazivaju UV zraci.

Najbolji primer negativnog dejstva sunčevih zraka na oči ima Indija, koja ima najveći broj slepih osoba u svetu, upravo zbog izlaganja očiju štetnom delovanju UV zraka bez ikakve zaštite.

DECI SU NAOČARE NAJPOTREBNIJE

Mališanima je, baš kao i odraslima, neophodna zaštita od sunca, naročito ako uzmemo u obzir da oni provode mnogo više vremena na otvorenom od odraslih. Utraljubičasto zračenje uzrokuje brojne probleme vida, te je potrebno zaštititi ne samo oko već i osetljivu kožu oko oka.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "I sunčane naočare imaju rok trajanja"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.