Ivan Jakovljević je koristio internet na letovanju i dobio račun za mobilni od 1.024.000 dinara (plus PDV)!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Klijent mobilnog operatera ‘Vip’ Ivan Jakovljević u najmanju ruku bio je zapanjen kada mu je za potrošen gigabajt u romingu naplaćeno neverovatnih 1.024.000 dinara.

– Da li neko u ‘Vipu’ može da kaže da je cena od 1.024.000 dinara (oko 10.000 evra sa PDV-om prim. aut.) za jedan gigagbajt podataka u romingu realna, normalna… i da mi to obrazloži? – upitao je Jakovljević ‘Vip’ putem Tviter naloga.

Predstavnici ‘Vipa’ su mu odgovorili tako što su mu poslali link ka cenovniku usluga.
Istina, i nas je ova cifra zapanjila, te je prvo što smo pomislili da je reč o još jednom marifetluku mobilnog operatera.

Međutim, kada smo proučili cenovnike, verovali ili ne, ako potrošite u romingu gigabajt interneta, koštaće vas toliko da biste za te pare mogli da kupite novog “fijata 500L” ili na primer “dačiju sandero“. Takođe, za taj novac cela porodica bi mogla da letuje na Maldivima, i to u hotelu sa šest zvezdica…

Računica izgleda ovako: ako imate VIP karticu, a boravite u Evropi i Turskoj, cena za potrošenih 100 kilobajta je 99 dinara.

Jedan megabajt ima 1024 kilobajta, pa je cena za ovu količinu podataka 1.013 dinara. Kada sve to pomnožimo sa još 1.024, dobićemo cenu za jedan gigabajt (1GB ima 1.024 MB). To je cifra od 1.038.090 dinara!

Ukoliko ste otišli van evropskih granica, bilo gde u svetu ili u Rusiju, cifra je je još šokantnija. Cena za 100 kilobajta je 199 dinara, pa će krajnji račun za jedan gigabajt biti 2.086.666 dinara ili skoro 18.000 evra.

Zbog velikih penala za korišćenje rominga u zemljama koje nemaju popust, direktor Nacionalne Asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić savetuje putnike da nikako ne upotrebljavaju internet na moru, jer će tako napraviti ogromne račune.

Turisti se često žale na slab protok “vaj-faja” u apartmanima, međutim nijedna turistička agencija na to ne može da utiče. U želji da pošalju što više slika prijateljima sa letovanja ili da neometano četuju, kako su to navikli u Srbiji, oni naprave ogromne telefonske račune, misleći da je to sitnica ili da će, ako brzo pošalju poruku, biti jeftinije.

Kao što je poznato, besplatan “vaj-faj” internet zavisi od opterećenosti mreže i od kapaciteta i u nekim mestima je bolji, a negde gori – kaže Seničić i apeluje na srpske putnike da se dobro informišu i da pogledaju na sajtu svog provajdera da li imaju u ponudi neke pakete, dnevne ili sedmodnevne i da na taj način uštede.

Roming kalkulator

EVROPA I TURSKA

100 KB – 99 dinara
1MB – 1.013 dinara
1GB – 1.038.090 dinara

OSTATAK SVETA I RUSIJA

100 KB – 199 dinara
1MB – 2.037 dinara
1GB – 2.086.666 dinara

(Skandalozno.rs, Izvor: zastitnikpotrosaca.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ivan Jakovljević je koristio internet na letovanju i dobio račun za mobilni od 1.024.000 dinara (plus PDV)!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.