JELA koja (ni)smo voleli: BRZO I JEFTINO

Recept

foto-ilustracija: pixabay.com

Devedesete ćemo pored stalnih restrikcija, NATO bombardovanja, pamtiti takođe i po velikim inflacijama i praznim rafovima u marketima koji su mnoge naterali da zbog nestašice, izmišljaju jela, kako bi što brže i što jeftinije napunili stomake.

Neka od tih jela se sa mukom sećamo i ne pomišljamo da ih probamo opet, dok se drugih rado setimo:

cicvara – bez ovog starinskog i kaloričnog jela nekada nije mogao da prođe dan, a sada je gotovo zaboravljeno jelo. Priprema se od mleka, brašna, sira, uz dodatak kajmaka. Iako, naizgled laka za pripremanje, dobrom cicvarom su mogle da se pohvale samo prave domaćice.

[adsenseyu5]

mekike – testo uz koje su mnoga deca odrastala. Mogu da se jedu i uz slano i uz slatko, a najbitnje je da su stomaci puni, a da ne mora da se trči po namirnice u prodavnicu. Idealni sastojci su kvasac šećer ,so, jaja, brašno, mleko uz dodatak vode.

droba – to i nije jelo, nastaje, zapravo, kad sipate slatko mleko u tanjir, pa izdrobite hleb u to

embargo kolač – mnogi su ga zvali “kolač od ništa”, potrebno je bilo test i džem

kačamak –  namrgođen izraz lica kada se kaže da ima kačamak za jelo. Da li je ljudima dosadilo da jedu kačamak, ili niko ne ume dobro da ga spremi, tek valja napomenuti da je recept za kačamak nešto što se prenosi sa baka na unuke, tradicionalno jelo koje kao i ccivaru treba “pogoditi” a nema osobe koja kačamak nije probala bar jednom u životu.

popara – Ima li neko ko nije jeo poparu? Kad nema ništa za jelo ili mama nije spremila večeru, mleko sa umrvljenim hlebom i sirom je bila odlična kombinacija za sit stomak. Mnogi su poparu zavoleli, pa je i dan danas rado jedu.

Mnogi nisu zaboravili ni klin čorbu i prežganu juhu, koje su njihove bake rado pravile, a danas su zaboravljena preukusna jela.

[adsenseyu1]

– žumance sa šećerom – Ovaj slatkiš ste kao mali verovatno voleli više od bilo koje čokolade, a mama bi vas prekorevala svai put kada nestane jedno jaje iz frižidera.

 koh – iako ga vezujemo za kolač koji se nekada spremao, mnogi ga i danas vrlo rado spremaju

prženice – ovo mnogi i danas jedu, a tad je to bio pravi hit

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "JELA koja (ni)smo voleli: BRZO I JEFTINO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.