Još raste: Pronađeno najstarije drvo u Evropi – FOTO

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Drvo pronađeno u južnom delu Italije staro je 1.230 godina i zvanično je okarakterisano kao najstarije drvo u Evropi, piše Nacionalna geografija.

Iznenađenje predstavlja to što drevni bor još živi, a istraživanja objavljena prošle nedelje u časopisu “Ekologija” pokazuju da je ovo drvo raslo u poslednjih nekoliko decenija.

Otkriće pokazuje da pojedina stabla mogu vekovima da žive čak i u uslovima ekstremnih klimatskih promena. Ovaj drevni bor rastao je i tokom hladnog srednjeg veka i nastavio i na mnogo toplijim temperaturama, uključujući i sušne periode.

Maksim Kajure iz Švajcarskog saveznog instituta za istraživanje šuma rekla je da će analiziranje rasta stabla kroz promenu klimatskih uslova pomoći naučnicima da bolje razumeju kako šume mogu da odgovore na moderne klimatske promene, prenosi Klix.

“Proučavanjem viševekovnih stabala moći ćemo bolje da predvidimo budući uticaj klimatskih promena na ekosisteme šuma”, rekla je Maksim Kajure.

Nije bilo lako da se ustanovi starost stabla i naučnici nisu mogli da se oslone na uobičajeno brojanje godova, jer je nedostajao središnji deo stabla koji je sadržao najstariji prsten.

Budite prvi sa komentarom na članku "Još raste: Pronađeno najstarije drvo u Evropi – FOTO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.