KAD POČINJE? Znate li zašto se NOVA GODINA uopšte i slavi?

Advertisement

horoskop

foto: pixabay

Ne postoji astronomski ili bilo koji događaj u prirodi koji bi mogao da se veže za doček nove godine!

Reč je dakle, o fenomenu koji su izmislili ljudi. Ipak, u svim kulturama koje koriste godišnje kalendare dolazak nove godine se proslavlja kao praznik smene doba – odlazak starog i početak novog perioda.

[adsenseyu5]

Ipak, 1. januar kao dan kada počinje nova godina nije oduvek bio ustaljen, a mnoge kulture su smenu doba obeležavale u proleće ili čak u jesen.

U drevnom Egiptu prvi dan godine bio je 20. jul i slavio se svečanostima u čast boginje Izide. Za Vavilonce, Persijance i Kineze Nova godina je bila praznik podmlađenog, prolećnog Sunca, a i kod starih Grka je početak godine bio vezan za Sunčevo kretanje.

Po nekim mišljenjima prvi koji su slavili Novu godinu bili su Kinezi. Drugi pak misle da su to bili stari Germani ili Rimljani. U antičkom Rimu dolazak nove godine prvo se proslavljao 1. marta, negde oko prolećne ravnodnevnice, jer se tada priroda budila, a dani postajali duži od noći.

Od 153. godine stare ere Rimljani su proslavu premestili na 1. januara. Bio je to praznik sveopšteg veselja – čestitalo se, delili su se pokloni i priređivale raskalašne bahanalije u čast boga Janusa. Rimljani su novu godinu slavili kao simbol početka novog života i novih nada za budućnost, a to značenje se zadržalo sve do današnjih dana.

[adsenseyu1]

Stari Germani su dolazak nove godine povezali sa radovima u polju.

Kako zima u njihovim krajevima počinje sredinom novembra, oni bi tada završavali žetvu, okupljali se i veselili slaveći dobru godinu i predstojeći odmor.

(Skandalozno.rs, Izvor: dnevno.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "KAD POČINJE? Znate li zašto se NOVA GODINA uopšte i slavi?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.